Utforsk aluminiumhistorien

Felgen på din nye bil kan ha vært din bestemors kaffekjele! Aluminiumindustrien er i dag en av landets mest betydningsfulle næringer. Historien om lettmetallet gir oss nye perspektiver på fremveksten av det moderne Norge.

Sort-hvitt-bilde av en fabrikkbygning

Industribyggeren Sigurd Kloumann og pionerbedriften A/S Nordisk Aluminiumindustri.

Nye markeder og satsningsområder.

Stillbilde fra Hydros film om Aluminium.

Se på filmen og lær mer om utviklingen innen hvordan aluminium bidrar til å utforme vår moderne verden. Filmen er laget av Hydro.

Vi har funnet frem til et par av de «gode, gamle» reklamefilmene fra Høyang. Begge finner sted på kjøkkenet.

Bilde av ødeleggelse av transformator 1944 i Holmestrand

Se filmen «Holmestrand – et alliert bombemål» . Filmen er Aluminiummuseets bidrag i markeringen av frigjøringsdagen 8. mai 2020.

Bildet i svart/hvitt viser flere hyller med eksempler på aluminium.

Portretter, topografi og industri.

Flyfoto som viser et sted ved sjøen. Industriområde på en halvhøy er rammet inn i en mindre firkant ved hjelp av kulepenn.

Nordisk Aluminiumindustri AS (Nordisk) i Holmestrand ble etablert som datterselskap av AS Høyangfaldene, Norsk Aluminium Company (Naco) i Høyanger. Naco etablerte seg i Høyanger i 1915, men først i 1918 lyktes det selskapet å fremstille aluminium i tilstrekkelige mengder.

Fra midten av 1950-årene mistet aluminium gradvis sin selvsagte stilling som råvare for kjøkkentøy, og produkter i stål gjorde seg gjeldende på markedet. I et forsøk på å ta opp konkurransen satset A/S Nordisk Aluminiumindustri på noen få spesialartikler hvor funksjon, design og aluminiumets varmeledende egenskaper stod sentralt.

Høyang - alltid først, alltid best?