Utforsk aluminiumhistorien

Felgen på din nye bil kan ha vært din bestemors kaffekjele! Aluminiumindustrien er i dag en av landets mest betydningsfulle næringer. Historien om lettmetallet gir oss nye perspektiver på fremveksten av det moderne Norge.

Sort-hvitt-bilde av en fabrikkbygning

Industribyggeren Sigurd Kloumann og pionerbedriften A/S Nordisk Aluminiumindustri.

Bildet i svart/hvitt viser flere hyller med eksempler på aluminium.

Portretter, topografi og industri.

Bilde av ødeleggelse av transformator 1944 i Holmestrand

Se filmen «Holmestrand – et alliert bombemål» . Filmen er Aluminiummuseets bidrag i markeringen av frigjøringsdagen 8. mai 2020.

Stillbilde fra Hydros film om Aluminium.

Se på filmen og lær mer om utviklingen innen hvordan aluminium bidrar til å utforme vår moderne verden. Filmen er laget av Hydro.

Vi har funnet frem til et par av de «gode, gamle» reklamefilmene fra Høyang. Begge finner sted på kjøkkenet.

Nye markeder og satsningsområder.

Flyfoto som viser et sted ved sjøen. Industriområde på en halvhøy er rammet inn i en mindre firkant ved hjelp av kulepenn.

Nordisk Aluminiumindustri AS (Nordisk) i Holmestrand ble etablert som datterselskap av AS Høyangfaldene, Norsk Aluminium Company (Naco) i Høyanger. Naco etablerte seg i Høyanger i 1915, men først i 1918 lyktes det selskapet å fremstille aluminium i tilstrekkelige mengder.

Bildet viser utsnitt av aluminiumsbokser

Videreforedling av aluminium har en lang historie i Holmestrand. AS Nordisk Aluminiumindustri (Nordisk) ble stiftet i 1917 og ble etablert som datterselskap av råvareprodusenten AS Høyangfaldene Norsk Aluminium Company (NACO) i Høyanger.

Bilde av Høyangpiken som holder et fat med aluminiumsgjenstander

Høyang er aluminium og aluminium er Høyang, det har gått inn i bevisstheten hos publikum over hele Norge, og det er noe vi i selskapene aldri må glemme.»