Aluminiumhistorien

Felgen på din nye bil kan ha vært din bestemors kaffekjele! Aluminiumindustrien er i dag en av landets mest betydningsfulle næringer. Historien om lettmetallet gir oss nye perspektiver på fremveksten av det moderne Norge.

Bildet viser en utstilling i Aluminiumsmuseet.

Videreforedling av aluminium har en lang historie i Holmestrand. AS Nordisk Aluminiumindustri (Nordisk) ble stiftet i 1917 og ble etablert som datterselskap av råvareprodusenten AS Høyangfaldene Norsk Aluminium Company (NACO) i Høyanger.

Bilde av Høyangpiken som holder et fat med aluminiumsgjenstander

Høyang er aluminium og aluminium er Høyang, det har gått inn i bevisstheten hos publikum over hele Norge, og det er noe vi i selskapene aldri må glemme.»

Bildet viser AS Nordisk aluminiumsindustrifabrikk i 1965.

AS Nordisk Aluminiumindustri (Nordisk) i Holmestrand var en pioner i norsk aluminiumforedling, og ble etablert som et datterselskap av AS Høyangfaldene Norsk Aluminium Company (Naco) i Høyanger.

Bilde av Høyangpiken som holder et fat med aluminiumsgjenstander

Kjøkkentøyproduksjonen utgjorde en liten del av det som utviklet seg til å bli en storindustri, men ikke desto mindre var denne typen husholdningsartikler en viktig del av produksjonen.

Bildet i svart/hvitt viser flere hyller med eksempler på aluminium.

Nordisk Aluminiumindustri AS (Nordisk) i Holmestrand ble etablert som datterselskap av AS Høyangfaldene, Norsk Aluminium Company (Naco) i Høyanger. Naco etablerte seg i Høyanger i 1915, men først i 1918 lyktes det selskapet å fremstille aluminium i tilstrekkelige mengder.

Bildet viser mange «bobler» med historiske elementer.

Se på filmen og lær mer om utviklingen innen hvordan aluminium bidrar til å utforme vår moderne verden.

På bildet står «Husmorskolen» skrevet med svart skrift på hvit bakgrunn.

Vi har funnet frem til et par av de «gode, gamle» reklamefilmene fra Høyang.