Hopp til hovedinnhold

Foredrag: "Det brune skiftet"

Vi markerer Kulturminnedagene 2024 med et spennende foredrag hvor vi blir tatt med tilbake til 1800-tallet og jernverkets overgang til moderne transport.

  • 1/1
    Stadshauptmand Schwartz.
  • Historiker og konservator, Kasper Søyland.

Årets tema for Kulturminnedagene er spor, nettverk og forbindelser

På Aluminiummuseet tar historiker og konservator i Vestfoldmuseene, Kasper Søyland, oss med tilbake til 1800-tallet, og forteller om hvordan det gamle jernverket på Eidsfoss tok i bruk ny teknologi og ikke-fornybare energikilder i frakt og produksjon av jern og jernprodukter. Kan vi lære noe av dette «brune skifte» i dag, spør Søyland.

Produksjonen av jern avhang av nærhet til malmforekomster, skoger og bønder til å bearbeide skogen til trekull og frakte det til verket. Siste halvdel av 1800-tallet var preget av store teknologiske endringer, ikke minst i transportsektoren. Seilbåter og hest, ble etter hvert erstattet med steinkulldrevne dampskip og jernbane, og senere bil, dieseldrevne båter og fly. 

Hvordan påvirket denne overgangen til ikke-fornybare energikilder, som også noen ganger kalles «det brune skiftet», spor, nettverk og forbindelser på Eidsfoss verk?

Inngang: Kr. 100,-

Velkommen!

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1