Hopp til hovedinnhold

Foredrag: Kampen om kjøkkentøymarkedet

  • Høyangpiken.
    1/1
    Høyangpiken.

Kampen om kjøkkentøymarkedet 1920 – 1968

- en gang, hver gang, Høyang!

Husker du merkevarenavnet Høyang? I 1967 kunne man lese i Kvinner & Klær at «det kvinner nærmest assosierer med aluminium er først og fremst kjøkkentøy, kasseroller, panner, kakeformer og annen redskap. Det er husmødrenes hverdag.”

I motsetning til hva mange tror, ble kaffekjeler og kasseroller med det velrennomerte merkevarenavnet ikke produsert i Høyanger, men i Holmestrand! I kveldens foredrag forteller konservator Kristin Skjelbred om hvordan Høyang-artiklene ble så dominerende på kjøkkentøymarkedet og hvorfor A/S Nordisk Aluminiumindustri (Nordisk) tilsynelatende ga avkall på kjøkkentøyproduksjonen i Holmestrand.

Nordisk, som ble etablert i Holmestrand i 1919, var en pioner i norsk aluminiumforedling. Den gang var aluminium et ukjent metall i den forstand at anvendelsesområdene var langt færre enn i dag. Produksjonsmålsettingen til Nordisk var ikke mindre ærgjerrig av den grunn. Bedriften introduserte varer i aluminium på en rekke områder og utviklet seg også til landets største kjøkkentøyfabrikant.  Kjøkkentøyproduksjonen utgjorde riktignok bare en del av det som kom til å bli en storindustri, men ikke desto mindre var kjøkkentøyartikler merket Høyang så å si fabrikkens ansikt utad og var et naturlig tilbehør i de fleste norske hjem.  

  • Høyangpiken demonstrerer kjøkkentøy.
    Høyangpiken demonstrerer kjøkkentøy.

Men i løpet av 1960-tallet ble kjøkkentøyproduksjonen i Holmestrand fortrengt av andre typer ferdigvarer, og det kan synes som om Nordisk ga avkall på en produksjon som i særlig grad hadde tilført bedriften et kvalitetsstempel og godt omdømme gjennom en årrekke. 

Vesentlige deler av kjøkkentøyproduksjonen ble flyttet ut av bedriften til det som i årevis hadde vært hovedkonkurrenten, Il-O-Van Aluminiumvarefabrik A/S (Il-O-Van) i Moss. I ettertid kan det synes vanskelig å forstå hva som var grunnen en slik utvikling og hvorfor det etter hvert ble slutt på all kjøkkentøyproduksjonen i Holmestrand. Mer om dette får du høre på Aluminiummuseet.

Velkommen til et spennende foredrag på Aluminiuimmuseet!


Inngang kr. 100 (kjøpes i museet).

Kontaktpersoner
Kristin Skjelbred tlf. 482 50 299