Hopp til hovedinnhold

Foredrag: Operasjoner uten bedøvelse

  • Et gammelt maleri hvor en mann blir operert i hodet. Flere mennesker står rundt og ser på. Mannen ser redd ut
    1/1
    Operasjon uten bedøvelse. Foto: Digitalt Museum.

Før narkosen ble innført rundt 1850

Operasjoner uten bedøvelse! Hva var det kirurgiske tilbudet til folk flest før narkose ble innført rundt 1850?

Hør tidligere driftssjef ved Norsk Bergverksmuseum og direktør ved Næs Jernverksmuseum Per Halvor Sælebakke fortelle om smertefulle operasjoner og den gang en god kirurg var en rask kirurg. Både amputasjoner og fjerning av bryst (mastektomi) ble utført uten bedøvelse eller narkose. Her finnes skildringer fra både pasient og kirurg.

Vi følger også Napoleons sjefskirurg Dominique Jean Larrey på den blodige slagmarken ved Borodino til tonene fra Tchaikovskys 1812-overtyre. Larrey revolusjonerte slagmarkskirurgien med fremskutte lasaretter og behandlet så vel fiendens soldater som egne. 


  • Sort hvitt bilde av en mann som ligger på operasjonsbordet med glede over seg. Mange leger står rundt i hvite frakker.
    1/1
    Operasjon uten bedøvelse. Foto: Digitalt Museum.

Selv utførte han under dette slaget 200 benamputasjoner på 24 timer! Larrey var en kjent kirurg i Paris og utførte mastektomi (fjerning av bryst) på en kvinne i 1811. Kvinnen overlevde og var ved bevissthet under operasjonen og beskrev senere operasjonen i et brev til sin søster. 

Foredraget avsluttes med at publikum selv skal få oppleve en blæresteinsoperasjon. Den franske komponisten Marin Marais overlevde en slik operasjon og beskrev sine grufulle opplevelser på operasjonsbenken musikalsk. Foredraget ledsages av musikk.

Velkommen til foredrag på Aluminiummuseet 22. mars!

Inngang: kr. 100 (kjøpes i museet)