Hopp til hovedinnhold

Foredrag: Oscar Wisting

Om polarekspedisjoner, solbriller og hotcakes.

  • 1/1

I Larvik og i Horten står det en statue av en mann ved navn Oscar Wisting. I Larvik står han alene og ser utover fjorden. I Horten står han sammen med en grønlandshund.

Hvem var han? Marianne Sørensen fra Larvik museum lar oss bli kjent med vestfoldingen Oscar Wisting og tar oss med både til Sydpolen og Nordpolen. Det kan se ut til at de færreste kjenner til Wistings historie, sier hun. Han kom fra enkle kår, og ble både offiser i Marinen, oppdagelsesreisende og polarforsker – og ikke minst ble han Roald Amundsens beste kamerat og fortrolige venn.

Wisting, hvis fulle navn var Oscar Adolf, ble født i Larvik i 1871. Han var sønn av en vognmann, og som mange andre unggutter i Larvik dro han til sjøs. I 1892 vervet han seg som underbefalselev ved det Sjømilitære Korps i Horten.

Ved en tilfeldighet traff Wisting og Amundsen hverandre på øya Vealøs i Horten i 1909. Møtet ble skjebnesvangert. Det førte til at de ble de to første i verden på Sydpolen og Nordpolen. Wisting var med andre ord en mann som bidro sterkt til Amundsen suksess. 

Det er spennende historie som du nå får anledning til å høre på Aluminiummuseet.


Inngang: kr. 100 (kjøpes i museet).

Velkommen til foredrag!

Museum24:Portal - 2024.04.07
Grunnstilsett-versjon: 1