Bildet viser et tog på Rjukanbanen med Gaustatoppen i bakgrunnen.

Høstprogram på Aluminiummuseet

I høst er det museumsstafett på Aluminiummuseet. Få med deg et mangfold av historier om gulljakt, folkemusikk og brudestas, industrieventyret på Rjukan og elektrisitetens inntog i Holmestrand. Velkommen!

Arrangementene vil foregå på Aluminiummuseet, og starter kl. 18.00.

Billettprisen er 100,- og kan kjøpes på museet. NB. Aluminiummuseet følger gjeldene regler for smittevern. Følge med på våre nettsider og Facebookside for eventuelle endringer.

 

Høstens program:

Onsdag 18. august: Fra Norden kommer gull

Hva vet du om gullforekomster i Norge? Hør Per Halvor Sælebakke fortelle om gull og gullforekomster her i landet. Gull er funnet flere steder i Norge, og ofte har det ført til naiv optimisme og hemningsløs investeringslyst.

4 – 12. september: Kulturminneløype «Fra hvite seil til hvitt metall»

Lyst til å bli bedre kjent med Holmestrand og byens spennende historie? Da anbefaler vi å bli med på vår utendørs kulturminneløype i september! Løypa passer for barnefamilier, og kan hentes gratis på Aluminiummuseet.

Onsdag 8. september: I ord og toner

Aluminiummuseet markerer kulturminnedagene med forestillingen «Lyden av Vestfold» og foredraget «Brudestas som verdi og beskyttelse». Rådgiver Ann Tove Manshaus presenterer folkemusikksamlingene i Vestfoldarkivet og i forestillingen Lyden av Vestfold fremfører Elfi Sverdrup, Karolina Westling og Tone Juve et utvalg folketoner fra lokal folkemusikktradisjon.

Førstekonservator Lise Emilie Talleraas vil fortelle om brudestasens økonomiske og magiske betydning. Hvor gammelt er draktsølvet? Hvor kommer det fra? Hva symboliserer det?

Onsdag 20. oktober: To ess – S. Eyde og S. Kloumann og en verdensarv

Sam Eyde og Sigurd Kloumann samarbeidet om å industrialisere Norge. Tingene gikk unna i et tempo landet aldri hadde sett maken til. Da de skilte lag, ble bruddet dramatisk og definitivt. Men summen av hva de fikk til savner sidestykke i norsk vannkraft- og industrihistorie.

Onsdag 10. november: Rjukanbanen – nerven i verdensarven

Hvordan og hvorfor ble Rjukanbanen bygd? Hør Dr.phil. Guro Nordby, førstekonservator ved Norsk Industriarbeidermuseum fortelle om hvordan arbeidet med banen ble planlagt, om arbeidsulykker, konflikter underveis og feilslåtte varetransporter.

Onsdag 8. desember: Da elektrisiteten kom til Holmestrand

Visste du at Holmestrand var blant de første byene som etablerte et kommunalt strømnett? Av alle oppfinnelser på slutten av 1800-tallet var produksjon og distribusjon av elektrisk strøm en av de største. Lokalhistoriker Fred Olav Guldager forteller om etableringen av det kommunale strømnettet i 1899, og tar oss med fram til 1920-årene.


 

Velkommen!

Bilde av to gulldukater preget i 1697 av den Kongelige Mynt på Kongsberg.
To gulldukater preget i 1697 av den Kongelige Mynt på Kongsberg. Samling og foto: Den Kongelige Mønt- og medaillesamling, København.
Lyden av Vestfold. Fra venstre; Tone Juve, Karolina Westling og Elfi Sverdrup.
Foto av Sigurd Klouman.
Sigurd Klouman. Fotografert i anledning 60 års- dagen. Foto A.B. Wilse.
Fra torget i Holmestrand. Legg merke til lampen. (Foto: A.B Wilse)