Julekalender – luke 23

Vel er ikke juleforberedelsene særlig merkbare på selve fabrikken i Høyanger, men bitte lille julaften ankommer da de første tegn på at det også i år lakker mot høytid.

Julaften på fabrikken  

Gjennom høstens mørke, blåsende og regnfulle dager er det en tid vi ser frem til med glede: Julen, med dens glade budskap, feiring av helligdagene og vintersolvervet. Er høstens og førjulens arbeidsdager ofte lange og mistrøstige, bringer juleforberedelsene glede og forhåning med seg. Vel er ikke juleforberedelsene særlig merkbare på selve fabrikken i Høyanger, men bitte lille julaften ankommer da de første tegn på at det også i år lakker mot høytid:

Snekkerne får det travelt med å sette på juletreføtter og rette på de trær som ikke er så helt vellykket fra naturen hånd. I det stille er pynten fra i fjor gjennomgått og supplert. Julaftens morgen bringes trærne rundt til alle spisesaler, og snart tennes julelysene som skal brenne til over nyttår og gi høytid også på arbeidsplassen.  

En stund før dagsarbeiderne skal slutte, klinger julesalmen gjennom fabrikkbygningene. Det er fagforeningens Musikklag som bringer julestemning til sine arbeidskamerater. Uten uniformer, i hverdagsdress eller arbeidsklær, går de fra avdeling til avdeling for å glede flest mulig. Og når dagarbeiderne går hjem til sin egen jul, står Musikklaget også ved porten og spiller.

På en bedrift som NACO kan arbeidet ikke stanses. Først når eftermiddagsskiftet går på, kan formiddagsskiftet ønske sine avløsere «God jul» og haste hjem til familien. Det er ikke fritt for at eftermiddagsskiftet som består av nesten 100 mann, synes det skiftet er tungt å komme gjennom. Tankene vadrer til familien og den julefeiring, til gangen rundt treet, og barnas glede. På spisesalen står fabrikkens juletre som en liten erstatning, og nistepakken er full av gode saker. Men det er jo hjemme en skal være en slik kveld.  

Så kommer nattskiftet på. Efter en kort julekveld blant sine, har de måttet bryte opp, ta på seg arbeidsklærne og prøve å gjøre julenatten til arbeidsdag. Men tankene vandrer hjem. Det er så unaturlig å skulle arbeide i natt. Den ellers så kjente arbeidsplassen er langt fra som vanlig. Menneskenes tanker og stemning har preget den. Det er julenatt på fabrikken.


Teksten over er hentet fra Høyang-nytt, utgitt i desember 1958. Høyang-nytt var en bedriftsavis utgitt for fabrikkene i Holmestrand og Høyanger. Her kunne ansatte og innbyggere få med seg små og store nyheter om driften og livet rundt. 


Vi ønsker deg en riktig fin lille julaften!

Luke i Vestfoldmuseenes julekalender 2020.