Bildet viser en brudekrone.

Vårprogram på Aluminiummuseet

Hva har Thor Heyerdahl med Aluminiummuseet å gjøre? Aluminiummuseet er en del av Vestfoldmuseene som har et mangfold av historier å by på. Denne våren er Aluminiummuseet arena for noen av dem.

Hør Vestfoldarkivet formidle om kilder til historie, bli kjent med Thor Heyerdahl-instituttet, lytt til vanskelige historier fra annen verdenskrig, opplev Samlingsforvatningens unike gjenstander og bli kjent med folkemusikk fra Holmestrand, Hof og Sande under Holmestrand kulturfestival i juni.

Foredragsrekken vil foregå på Aluminiummuseet, og starter kl. 18.00.

Billettprisen er 100,- og kan kjøpes på museet.

NB. Aluminiummuseet følger gjeldene regler for smittevern. Følge med på våre nettsider og Facebookside for eventuelle endringer.

Vårens program:

Onsdag 17. februar: Hvem var Thor Heyerdahl?

De fleste kjenner Thor Heyerdahl som vitenskapsmannen og oppdager. Han er en av Norges mest berømte menn til tross for at han er kraftig omstridt i fagmiljøene. Hvorfor var han så omstridt, og hvem var han? Foredrag av Reidar Solsvik, arkeolog og arkivar for Unesco arkivene på Kon- Tiki museet. Beate Bjørge, leder for Thor Heyerdahl Instituttet vil være til stede og fortelle om instituttets formål.

Onsdag 17. mars: Skråblikk på moten gjennom 100 år

I et uhøytidelige og underholdene foredrag tar fotoarkivar Rune Sørlie fra Vestfoldmuseene oss inn i fortidens mange pussige og viderverdige innslag hva klær og mote angår. Vi vil få se antrekk som helt sikkert fremkaller latteren, mens andre tekstiler kanskje imponerer.

Onsdag 14.april: Opptalt og solgt. Den økonomiske likvidasjonen av Vestfolds jødiske befolkning

I mellomkrigstiden var den jødiske minoriteten i Vestfold liten, men synlig. Jødiske familier drev butikker i Larvik, Sandefjord og Tønsberg, og var godt kjent i bybildet. Høsten 1942 ble alle arrestert. Samtidig ble de fratatt all eiendom og alle eiendeler. Foredrag av historiker Ane Ringheim Eriksen fra Larvik Museum, Vestfoldmuseene.

Onsdag 5. mai: Brudestas – som verdi og beskyttelse

Hvor gammelt er draktsølvet i brudestasen? Hvor kommer det fra? Hva symboliserer det? Hør førstekonservator Lise Emilie Talleraas fra Vestfoldmuseene fortelle mer om brudestasens økonomiske – og magiske betydning.

Onsdag 9. juni: Lyden av Vestfold og Telemark

Bli kjent med folkemusikk fra Holmestrand, Andebu og Sande.  Vestfoldarkivet samler inn og bevarer folkemusikk fra det tidligere Vestfold fylke, i samarbeid med folkemusikkutøvere og lokalhistorikere. Rådgiver Ann Tove Manshaus skal presentere folkemusikksamlingene i Vestfoldarkivet. I forestillingen Lyden av Vestfold fremfører Elfi Sverdrup, Karolina Westling og Tone Juve et utvalg av folketoner fra lokal folkemusikktradisjon.


Velkommen!

Foto av Thor Heyerdahl
Thor Heyerdahl.
Foto: Vestfoldmuseene IKS, avd. Larvik museum.
Lyden av Vestfold. Fra venstre; Tone Juve, Karolina Westling og Elfi Sverdrup.
SKRÅBLIKK på moten.