Hopp til hovedinnhold

Berger museums hovedutstilling

Berger museums hovedutstilling finner du i andre etasje over Café Jebsen i Fossekleiva. Utstillingens hovedvekt er på tekstilindustrien og det industrisamfunnet som har vært på Berger.

  • 1/1
    Utstillingen på Berger. Foto: Urd Tønnessen Kalvik.

Du kjenner sikkert merkevaren «Bergerpledd», eller har sett og brukt vevde tekstilprodukter i ull fra Berger uten å være klar over det. Bergers tekstilindustrihistorie strekker seg fra 1879 frem til 2003, og kan vise til en stor variasjon av tekstildesign og vevteknikker, og har foruten tepper og pledd, levert stoffer til konfeksjons- og møbelindustrien.

Industri- og designhistorie

Utstillingen viser et utvalg av skisser på stoffdesign, prøver og ferdige produkter – dette kan sies å være skatten i Berger museums samlinger. Vi har registrert over 3000 ulike design, men det er på langt nær hele den produksjonen som Berger og Fossekleven fabrikker har stått for. Her kan man gjennom utstillingen lese både industrihistorie og designhistorie satt inn i et samfunnsperspektiv.

Denne tekstilproduksjonen hadde aldri vært mulig uten en gründerfamilie som familien Jebsen, eller alle som strømmet til stedet av både faglært og ufaglært arbeidskraft. Mange kom langveisfra fra andre land som England, Tyskland, Danmark og Sverige, og det kom mange fra Haus kommune utenfor Bergen, fra Arna der Jebsen hadde andre tekstilfabrikker. I tillegg kom det arbeidere fra omland og andre steder i Norge, og Berger ble en smeltedigel av mange kulturer som la grobunn for stedets lokale identitet.

Foreningsliv og fritidssysler

I utstillingen kan du også få innblikk i Bergers rike foreningsliv, sportslige bragder og fritidssysler, på helse- og boforhold og noe som er spesielt populært om du er vokst opp på Berger, eller kjenner noen som er det, er alle skolebildene som du kan se på den store berøringsskjermen i museet.

Liv i maskinparken

I tillegg holder vi på med å forsøke å få liv i noe av maskinparken. Den gamle mekaniske veven fra 1938 har fått ny renning og vi har et prosjekt hvor vi forsøker å få veven til å veve mekanisk. Dette kan også ses i utstillingen.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1