Bildet viser tekstil som tørker i kjelleren.

På skattejakt i Berger fabrikk

Torsdag morgen 19. mai 2011 møttes medlemmer av Berger museumsforening og jeg (Hanne Synnøve Østerud) i Vestfoldmuseene på Berger fabrikker, for å gå på skattejakt. Vi visste at det skulle befinne seg maskiner der som skal være med på å fortelle om produksjonslinjen i tekstilproduksjonen. Vi fant noen fantastiske som vi skal få fraktet opp til museet i Fossekleiva, men det skal det fortelles om i et annet blogginnlegg.

I stedet skal det fortelles om hvilken skatt som åpenbarte seg for en konservator, på jakt etter å gjøre den fantastiske tekstilsamlingen i Berger museum enda mer komplett. 122 års tekstilproduksjonshistorie kan leses blant annet gjennom alle eksemplene på tekstilproduksjonen som lå strødd spesielt på to steder i de gamle produksjonsbygningene. Godt at det ikke er så mange som lot seg friste til å ta med seg disse tekstilene, eller som så hvilken skatt som lå strødd på gulvene i lokalene her.

En uventet krabat

I lagerbygningen, der dette bildet over er tatt, var det så fuktig at det er et under at tekstilene har holdt seg i det hele tatt. Det må være fordi at vinduene er knust og at det derfor er mye lufting i lokalene. Dette har trolig ført til at prøvene ikke er råtnet bort. Mens jeg holdt på å forsøke å samle sammen prøvene i sekker, ble jeg overrasket av denne krabaten på bildet, og skrek til.

Det ble latter da, og han måtte fotografisk foreviges.

Kanskje han var en kollega med konserveringevner, for vi så ingen spor etter han i tekstilene, bare noen få spor etter møll. Kanskje frosken har hjulpet oss med å holde møllen unna tekstilene, slik at historien kunne tas vare på?

Gode muligheter for planlegging

12 svarte plastsekker og metervis med stoff til biltrekk ble kjørt vekk fra fabrikklokalene denne dagen. Stoffene var som sagt ganske så fuktige og forferdelig støvete og møkkete, og mitt konservatorhjerte sank til magen med tanke på at dette skulle lagres slik. Derfor tok jeg med meg sekkene hjem for rengjøring, før tekstilene skal merkes og registreres for å så avfotograferes og magasineres i Vestfoldmuseenes avdeling for samlingsforvaltning på Pindsle i Sandefjord.

Når vi så skal plukke ut de tekstilene som skal vises i museumsutstillingen så har vi gode registreringer og gode muligheter til å planlegge utstillingen i detalj før vi henter de tekstilene vi har behov for.

Så i løpet av helgen ble fire sekker vasket forsiktig på ullprogram, hengt ut til tørk og børstet rene så godt det lot seg gjøre hjemme hos meg. Da regnet kom på søndag ble de tørket på vaskerommet. Konservatorens familie har derfor vært utsatt for lukten av våt sau i noen dager nå, men det er verdt det når en ser resultatet.

Godt samarbeid

Lappene som fabrikken har satt på prøvene med kvalitetsnummer og nummer på desseng er bevart, og gir viktig informasjon i den videre registreringen. Jeg har forsøkt å sortere noe slik at merkingen og registreringen skal gå lettere.

Det er noen sekker igjen med mange skatter som jeg er svært begeistret over, i tillegg til noen skatter som venter på kontoret. Det er moro! Selv om både naboer og familien nok synes jeg er litt rar, men det er noe tilfredsstillende i det å kunne være sikker i sin sak og få bekreftet sine teorier. Det er også en glede for meg å kunne samarbeide med medlemmene i Berger museumsforening, og få lov til å være med på å hente frem denne fantastiske historien som finnes her.