Hopp til hovedinnhold

Bjarne Melgaard - Fuck Me Safer

Haugar kunstmuseum inviterer til utstillingen Bjarne Melgaard - Fuck Me Safer.

 • 1/1
  Fuck Me Safer, 1995-1999.

Nøkkelinfo

 • Haugar kunstmuseum
 • Målgruppe: 8. trinn - VGS
 • Periode: 08.10.22 - 29.01.23
 • Tidspunkter:
  • kl. 09.00 - 10.45
  • kl. 11-15 - 13.00
  • kl. 13.15 - 15.00
 • Varighet: 1t 45min - 2t
 • Skoler: 30 elever + 2 lærere
 • Tilbudet er gratis

Samtidskunst og verksted

Haugar kunstmuseum inviterer til utstillingen Bjarne Melgaard - Fuck Me Safer. I 2022 er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge og dette markeres med Skeivt Kulturår. Formidlingen vil sette søkelyset på skeiv historie, kultur og samtidskunst.

Baton Sinister er Bjarne Melgaards omfattende installasjon fra Venezia biennalen i 2011.

Installasjonen inneholder hele mangfoldet av Melgaards kunstnerskap og består av et stort antall malerier, aktivistiske plakater, dukkefigurer og et videoverk hvor Melgaard samtaler med professor i litteraturteori Leo Bersani.

I forbindelse med at museet for første gang siden 2012 igjen viser Baton Sinister presenterer vi samtidig et utvalg eldre malerier av kunstneren. I løpet av de ti årene som er gått siden sist denne installasjonen ble vist, har mye endret seg i den offentlige samtalen om kjønn, utenforskap, representasjon og andre spørsmål som er viktige for Melgaard, og for mange andre kunstnere. Hvordan behandles dette annerledes i dag? Hvordan har kunstens rolle endret seg med den viktige utviklingen som har skjedd i forbindelse med bevegelser som Black Lives Matter og #metoo?

 • Hvordan og med hvilke virkemidler aktualiserer kunstneren disse temaene?
 • Hvorfor er det viktig at kunstnere tar opp disse temaene i sin kunst?
 • Kan vi gjenkjenne temaene Melgaard drøfter og i så fall angår de oss?

Verksted

 • Foto av elevarbeider på Haugar
  Foto av elevarbeid på Haugar.

Vi utarbeider en workshop i verkstedene våre der elevene i grupper eller alene får i oppgave å aktualisere ulike temaer. De vil ikke nødvendigvis måtte fokusere på de samme temaene man finner i utstillingen. Stikkord kan være sosiale relasjoner og muligheten for å være hvem de selv vil. Elevene kan velge å arbeide med tekst, iscenesettelse, maleri, video, foto og tegning i et åpent uttrykk. Elevarbeidene kan settes sammen til et tablaux som fotograferes og som kan bruke i et etterarbeid på skolen, i for eksempel norskfaget.

Bjarne Melgaard

Bjarne Melgaard (f. 1967) bor og arbeider i Oslo. Melgaards vitale formspråk kan kan settes inn i en ekspresjonistisk tradisjon der sterke følelser utforskes i maleri, installasjon, tekster og videokunst. 

Hans fargesprakende og eksperimentelle stil blir ofte sammenlignet med Edvard Munchs banebrytende malerier. I likhet med Munch er den personlige erfaringen sentral, og Melgaards homofile identitet er et viktig utgangspunkt for å forstå hans kunst. Kunstneren blander det selv erfarte med en selvmytologiserende gest slik at betrakteren aldri vet hva som er sannhet eller diktning.​

Fra læreplanen

«Kunst og kultur omfatter mange skapende og kreative fagområder, som påvirker både våre fysiske omgivelser og samfunnsutviklingen. Vår estetiske sans utvikles i møte med ulike kulturelle uttrykk, og de bidrar til å løfte fram nye perspektiver. Kunst- og kulturuttrykk har også betydning for den enkeltes personlige utvikling. Kulturelle opplevelser har en egenverdi, og elevene skal få oppleve et variert spekter av kulturuttrykk gjennom sin tid i skolen».

Muntlige ferdigheter i kunst og håndverk er å kunne sette ord på - og reflektere over estetiske opplevelser og skapende prosesser.

Kontakt og bestilling

Bestilling: haugarformidling@vestfoldmuseene.no

Kontakt: Gry Bø, gry.bo@vestfoldmuseene.no / mob: 975 59 949