Hopp til hovedinnhold

Da Holocaust kom til Vestfold og Norge

I år er det 80 år siden norske jøder ble deportert med skipet Donau til Polen og utryddelsesleiren Auschwitz. Vestfoldmuseene markerer dagen i samarbeid med Tønsberg og Færder bibliotek og Interessegruppen Berg interneringsleir.

  • 1/1
    Foto: Tønsberg og Færder bibliotek.

Programserie om andre verdenskrig

Foredrag: Jeg er en som var her
Ulla Nachtstern er arkivformidler i Vestfoldmuseene med ansvar for formidlingsopplegget Det angår også deg, som plasserer Holocaust i vår region gjennom enkeltskjebner og steder. Med utgangspunkt i Berg interneringsleir, forteller Ulla om sin morfar, Moritz Nachtstern. Han var en av 34 norske jøder som overlevde deportasjon til Auschwitz. Hennes mormor, Rakel f. Tomsinsky, flyktet til Sverige med mor og søsken ved hjelp av Fredriksens Transport og unnslapp derfor utryddelse. Hør Ullas sterke fortelling om denne historien.  

Pause

Fortellerforestilling: Carl Fredriksens Transport
Carl Fredriksens Transport er en musikalsk fortellerforestilling om andre verdenskrigs største redningsaksjon i Norge. Rundt 1000 jøder og motstandsfolk ble fraktet til Sverige i løpet av seks uker i 1942/43. Flyktningene ble i all hemmelighet hentet fra skjulestedene sine til et gartneri på Carl Berner i Oslo. Der ble de gjemt under presenninger på lastebiler som kjørte om natten.

Historien kalles «Norges Schindlers liste», men er fortsatt ganske ukjent. Forestillingen følger personer på tre transporter:
Den jødiske jenta Sara (Gogo) – hun som elsket å synge
Brødrene London – skraphandlerne
De to jødiske barna Vera og Tibor

Arrangement i samarbeid med Interessegruppen Berg interneringsleir og Tønsberg og Færder bibliotek.

Velkommen til Tønsberg og Færder bibliotek!

Billett: kr 100,-