<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&lt;!-- Meta Pixel Code --&gt; &lt;script&gt; !function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=&#39;2.0&#39;; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,&#39;script&#39;, &#39;https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js&#39;); fbq(&#39;init&#39;, &#39;416894340368174&#39;); fbq(&#39;track&#39;, &#39;PageView&#39;); &lt;/script&gt; &lt;noscript&gt;&lt;img height=&#34;1&#34; width=&#34;1&#34; style=&#34;display:none&#34; src=&#34;https://www.facebook.com/tr?id=416894340368174&amp;ev=PageView&amp;noscript=1&#34; /&gt;&lt;/noscript&gt; &lt;!-- End Meta Pixel Code --&gt;&ev=PageView&noscript=1" />

Det angår også deg (Sandefjord)

Undervisningstilbudet handler om hvordan Holocaust rammet familier i Vestfold, rasisme, brudd på menneskerettighetene og om demokratiets betydning.

 • Bildet viser et skilt som henger høyt i luften. Det står Arbeit macht frei. I bakgrunnen ser vi toppen av noen murbygninger (Foto/Photo)
  1/1
  Konsentrasjonsleiren Auschwitz. Foto: Inger-Lise Krekling

Nøkkelinfo

 • Hvalfangstmuseet
 • Målgruppe: 10. trinn og videregående
 • Varighet: 1 time
 • Sted: Hvalfangstmuseet
 • Tilbudet er gratis

Alle elever i den videregående skolen i Vestfold har anledning til å være med på dette opplegget enten i Larvik, Sandefjord, Tønsberg eller på Berg fengsel.

Om opplegget

Høsten 2013 startet Vestfoldmuseene arbeidet med å etablere et undervisningsopplegg for elever i ungdomsskolen og den videregående skolen i Vestfold. Prosjektet fikk tittelen «Det angår også deg – Demokrati og menneskerettigheter i Vestfold». 

Formidlingsopplegget omhandler hvordan Holocaust rammet familier i Vestfold, om brudd på menneskerettighetene og om demokratiets betydning.

For elever på ungdomsskolens 10. trinn rettes fokus mot nazismens raseideologi og dehumaniseringen av den jødiske befolkningen. Elevene blir kjent med forløpet fram til arrestasjonen av de norske jødene i 1942, og hvordan nazistenes ønske om å tilintetgjøre alle jøder rammet de lokale familiene. Sentrale begrep er demokrati og menneskerettigheter.

Kompetansemål

Demokratiforståing og deltaking:

 • Dei(elevane) skal forstå kvifor konfliktar har oppstått og oppstår, og korleis dei har blitt og blir handterte.
 • Faget skal bidra til at elevane utviklar kunnskap om og innsikt i demokratiske verdiar og prinsipp. Samfunnsfag skal bidra til at elevane kan delta i og vidareutvikle demokratiet og førebyggje ekstreme haldningar, ekstreme handlingar og terrorisme.
 • Elevane skal kunne gjere greie for årsaker til og konsekvensar av terrorhandlingar og folkemord, som holocaust, …

Kontaktperson

Inger-Lise Krekling

inger.lise.krekling@vestfoldmuseene.no

412 02 415