Bildet er i svart/hvitt og viser en av leirene der norske jøder ble hold fanget.

Det angår også deg

Vestfoldarkivet tilbyr foredrag og omvisning på Berg fengsel, som var interneringsleir under krigen. Formidleren Ulla Nachtsterns morfar, Moritz Nachtstern, var én av de deporterte jødene.

Vestfoldarkivet

336 jøder ble internert her fra 26. oktober 1942. Samme år, 26. november, ble det foretatt en seleksjon av fanger. 60 menn som var gift med ikke‐jødiske kvinner ble holdt tilbake, mens resten ble sendt for deportasjon med Donau til Auschwitz. De gjenværende ble sittende frem til 1. mai 1945, da de ble frigitt og sendt til Kjesäter flyktningmottak i Sverige.

Holocaust i Vestfold med personlig vinkling

Formidlingen på Berg har et personlig preg fordi formidlerens morfar, Moritz Nachtstern, var én av de deporterte. Til sammen ble 771 jøder sendt til Auschwitz fra Norge gjennom tre deportasjoner. Kun 34 menn overlevde. Nachtstern var én av dem. Da han kom tilbake – og møtte Rachel Tomsinsky, som senere ble hans kone – begynte han å fortelle sin historie til henne. Rachel skrev den ned på skrivemaskinen hun kjøpte seg, og i 1949 ble historien hans utgitt i bokform som den første norske Holocaust-beretningen. Originalmanuskriptet befinner seg i Vestfoldarkivet, og Nachtsterns historie går som en rød tråd gjennom formidlingen.

I 2016 fikk Ulla Nachtstern Nøtterøy kommunes kulturpris for sin formidling.

Nøkkelinfo:

• Målgruppe: 3. trinn videregående
• Tilbud gjennom Den kulturelle skolesekken i Vestfold
• 90 minutter (to skoletimer)
• Maks antall: en skoleklasse
• Sted: Berg fengsel

Kontaktinfo:

Ulla Nachtstern

970 67 296
PÅ NÆRT HOLD: Til sammen ble 771 jøder sendt til Auschwitz fra Norge gjennom tre deportasjoner. Kun 34 menn overlevde. Foto lånt av Interessegruppen på Berg. Fotograf ukjent.
En kvinne står ved en talerstol og et lerret foran en forsamling
Arkivformidler Ulla Nachtstern - foto Ivar Sturla Hjorthol Eidem