Bildet er i svart/hvitt og viser en hvalbåt ute på havet.

Dra på hvalfangst med klassen

Elevene får lære om hval og hvalfangst, og hvordan hvalfangsten har påvirket lokalsamfunnet.

Hvalfangstmuseet

Om undervisningstilbudet

For: 7. klasse
Periode: September
Varighet:
Lokasjoner: Hvalfangstmuseet, Southern Actor og Bryggekapellet

Presentasjon

Dette er et større formidlingsopplegg hvor elevene besøker fire stasjoner. Noe av formidlingen foregår utendørs, så det er viktig med klær etter vær.

NB! Forbered elevene på at formidlingen på utestasjonene vil bli gjennomført uansett vær og vind – det er et formidlingspoeng i seg selv å stå ute i regnet og være konsentrert.
Be elevene kle seg godt da det kan være kaldt på brua om bord i Southern Actor!

Hvalfangstmuseet

Elevene møter en formidler, som gjennomgår deler av hvalfangstens historie og hvilke produkter man fikk fra hvalen. Elevene får også se en film (eller deler av en film) fra en ekspedisjon til Antarktis.

Bryggekapellet

Elevene får komme inn i Bryggekapellet og snakke med en av initiativtakerne bak kapellet. Her får de bl.a. kunnskap om de mange hvalfangerne som mistet livet på feltet og på Syd Georgia.

Hvalbåten Southern Actor

Omvisning om bord i Southern Actor hvor elevene møter en formidler/pedagog fra museet som forteller om hvordan arbeidet og livet om bord artet seg.

Forberedelser

Det er ikke nødvendig å forberede elevene spesielt før besøket, men at de har hørt om hvalfangst og at det i Sandefjord var mange som jobbet med hvalfangst for noen tiår tilbake er en fordel. Vi har et hefte som elevene kan jobbe med enten før eller etter besøket. Heftet ligger som pdf under.

Mål med undervisningsopplegget

Elevene skal lære om hval og hvalfangst og hvordan hvalfangsten har påvirket lokalsamfunnet.

Læreplanen: Kunnskapsløftet.

• Det meningssøkende menneske;
  • Opplæringen skal ivareta og utdype elevenes kjennskap til den hjemlige historien.
  • Det allmenndannede menneske;
  • Båndene mellom generasjonene blir tettere når de deler erfaringer og innsikt.

Link til PDF-hefte

Temahefte: Hval og hvalfangst.pdf