Bildet viser en ung jente som arbeider med papir og kunst i et verksted

Kreativt grafikkverksted

Velkommen til et kreativt grafikkkverksted på Haugar kunstmuseum. Denne gangen går vi rett ned i verkstedene og tar oss god tid der. Elevene vil få en innføring i en av fire trykkemetoder.

Haugar kunstmuseum

MOSEGUMMITRYKK

Vi bruker mosegummi/velourplater til å trykke med. Inspirert av Munch sin «puslespillteknikk» bearbeider vi platen med tegning og klipping. Puslespillbrikkene settes inn med trykksverte og vi trykker grafiske blad på hvitt og farget ark. Elevene vil oppleve at motivet som brukes flere ganger endrer uttrykk ved små justeringer. Dette verkstedet egner seg særlig for de yngste.

RADERING

Radering er en teknikk der vi risser inn motivet med en koldnål i en plexiglassplate. Ved hjelp av skraveringer oppnås valører. Hele platen dekkes så med trykksverte. Deretter gnis overflaten ren – man slår platen ren – slik at det bare er igjen trykksverte i fordypningene. Platen kjøres gjennom en dyptrykkspresse mot et fuktet papir. Vi kan trykke flere eksemplarer eller bearbeide platen videre.

SILKETRYKK

Ved  silketrykk  bruker vi en silketrykkramme med en finmasket duk av silke/nylon. Motivet overføres til en sjablong av papir eller plast og skjæres ut med skalpell. Det er kun de åpne partiene som slipper trykkfargen gjennom. Silketrykket gir tette og jevne fargeflater og vi kan lage flere trykk av samme motiv. Mange kjenner trykkemetoden fra popkunsten, der Andy Warhol var blant de mest kjente.

MONOTYPI 

Her maler vi motivet direkte på trykkplaten eller den valses inn med trykksverte som motivet utarbeides på ved hjelp av penner, pensler, q-tips eller annet som fjerner trykksverte fra platen. Platen trykkes så i en trykkpresse. En tredje metode er å valse inn trykkplaten og tegne motivet direkte på trykkpapiret. Velger en dette verkstedet kan to eller tre av disse metodene utforskes.

Last ned PDF-versjon her

Nøkkelinfo:

Periode: hele året
Varighet: 2 timer
Maks. antall elever: 30 + 2 lærere
Tilbudet er gratis

Kontaktinfo:

Gry Bø

975 59 949
Bildet viser en ung jente som arbeider med papir og kunst i et verksted
RADERING. Foto: Christina Fjeldavli
SILKETRYKK Foto: Gry Bø @Haugar
MONOTYPI Foto: Gry Bø @Haugar
MONOTYPI Foto: Gry Bø @Haugar