Mørke skyer over Borre

«Mørke skyer over Borre» –  et skoleopplegg for 9. trinn på Midgard vikingsenter

Nesten 80 år har gått siden partileder Vidkun Quisling talte til Nasjonal samlings medlemmer foran gravhaugene i Borreparken. Ekstreme organisasjoner er på sterk fremmarsj igjen i Europa. Kan vi lære noe av historien?

Midgard vikingsenter tilbyr et elevaktivt skoleopplegg knyttet til utstillingen «Mørke skyer over Borre» som del av formidlingsopplegget «Det angår også deg»

9. trinnselever inviteres til et pedagogisk opplegg der ungdommene skal reflektere over tankesettet til NS-ungdom under 2. verdenskrig og til radikalisert ungdom i vår tid. Hvordan kan man bli tiltrukket ekstreme miljøer? Hva påvirker meninger og holdninger? Gjennom å formidle at historie kan gjenta seg og at kulturarv kan misbrukes, ønsker Midgard vikingsenter å skape historiebevissthet blant unge mennesker.

Praktisk informasjon om opplegget
Gjennom tekster fra to fiktive ungdommer, utstillingens plakater, foto og rekvisitter, pusler elevene sammen informasjon om rollefigurenes livsvalg. Halve klassen blir kjent med «Eva» fra 2. verdenskrig og den andre halve blir kjent med «Espen» i nåtid. Gruppene arbeider med et illustrert oppgavehefte, og deretter deler de sine oppdagelser, inntrykk og tanker med hverandre. Hva skaper utenforskap og ekstreme meninger i de to tidsperiodene? Elevene får så en felles oppgave som inneholder et etisk dilemma. «Espen» inviterer dem til å komme på torget og høre ham tale. Skal de vise moralsk avstand ved å bli hjemme, eller gå og høre på «Espen» for å komme i dialog og kunne påvirke? Argumentene legges frem i plenum. Til slutt får elevene en individuell oppgave der de skal skrive et kort brev til rollefiguren. Vi avslutter skoleopplegget med å høre elevenes refleksjoner.

  • Skoleopplegget med egen formidler er gratis, men forutsetter påmelding
  • Selve opplegget i utstillingen varer 90 minutter. Beregne 10 minutter før til velkomst og garderobe-besøk
  • Skoleopplegget tilbys våren 2021, i uke 15, 16 og 17. Deretter er det mulig å booke det igjen fra november 2021
  • Klassene kan melde seg på disse to tidspunkter: kl. 09.30-11.00 eller kl. 12.00-13.30.
  • Ved påmelding, opplys om skolens navn, ønsket tidspunkt og dato, og antall elever. Maks 30 elever i en klasse.
  • Påmelding skjer elektronisk til museumspedagog Anne Jæger: anne.jaeger@vestfoldmuseene.no. Ved spørsmål, vennligst ring 934 62 080
  • Opplegget dekker deler av læreplanmål fra norsk, samfunnsfag og KRLE

 


For mer informasjon:

Artikler og informasjon om “Det angår også deg”

Side for DKS og undervisning

Nøkkelinfo:

Et skoleopplegg for 9. trinn
Varighet: 90 minutter
Skoleopplegget tilbys våren 2021, i uke 15, 16 og 17
Opplegget dekker deler av læreplanmål fra norsk, samfunnsfag og KRLE

Kontaktinfo:

Museumspedagog Anne Jæger

934 62 080
Fredrikstad. Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) har fått innvilget søknaden om å holde to torgmøter i Østfold denne lørdagen. Her holder de det første møte, som er på formiddagen på Fisketorget i Fredrikstad. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix