Loading Events
  • This event has passed.

HAUGAR 25 ÅR – JUBILEUMSUTSTILLINGEN

29. June 2020 - 18. April 2021
Haugar kunstmuseum

 

Da kunstmuseet på Haugar åpnet for 25 år siden hadde det ingen samling. Gjennom generøse gaver og begrensede midler til innkjøp, har Stiftelsen Haugar Vestfold  Kunstmuseums samling i dag omlag 500 arbeider. I anledning jubileet har vi valgt ut 180 arbeider av 95 ulike kunstnere som fyller hele huset til glede for både fastboende og turister sommeren igjennom. 

​Utvalget er gjort av stiftelsens styreleder, professor ved Universitetet i Oslo Øivind Storm Bjerke, som gjennom sitt verv har kunnet følge museets arbeid helt fra starten. Han uttaler:

«Dessverre ble dette kunstmuseet ikke opprettet i 1880. Da kunne vi kanskje ha gledet oss over å eie hovedverker av Hans Gude, Edvard Munch, Harald Sohlberg, Ludvig Karsten og alle andre kjente kunstnere som gjennom årene har malt motiver fra Vestfold som nå fyller andre norske kunstmuseer. Samlingen inneholder først og fremst samtidskunst, men byr også på noen eldre godbiter signert Peder Balke, Matthias Stoltenberg, Hans Heyerdahl, Eilif Peterssen, Harriet Backer, Thorolf Holmboe og Astrid Welhaven Heiberg. 

Utstillingen viser en samling som avspeiler museets ambisjon om å løfte frem det beste på kunstscenen i Vestfold, og sette inn arbeidene i en større nasjonal og noen ganger internasjonal sammenheng. Kunstmuseets praktbygg byr på gode rom for kunst og målet med denne presentasjonen har vært at den enkelte utstillingssal formidler en kort og presist formulert kunstopplevelse som knytter seg til ett tema eller en periode. Variasjon og kontraster kjennetegner museets profil og setter også sitt preg på samlingen.

Etterkrigstidens Vestfold-modernister med Anna Eva Bergman, Carl Nesjar, Inger Sitter, Snorre Andersen og Knut Steen får selskap av den 89-årige Sigmund Fritzøe i en av salene. Vi har samlet kunstnere som tar for seg impulser fra pop og punk i en sal der Kjartan Slettemark blant andre møter Morten Juvet  og Guttorm Nordø i hissige konfrontasjoner. Et annet sted opptrer Morten Viskums skildring av ondskapen forkledd som klovn. Vi advarer om at provokatøren Bjarne Melgaard er viet et eget rom med sine tepper som noen kan oppleve støtende. Tegninger av Sverre Malling, Vanessa Baird og Astrid Mørland vitner om denne kunstartens aktualitet. Fotografi utgjør et viktig samlingsfelt og er godt representert med en parade av fremtredende norske fotografer fra Torbjørn Rødland, Ane Hjort Guttu, Siggen Stinesen, Morten Krogvold og Herdis Maria Siegert blant mange andre. 

Figurativt samtidsmaleri er unektelig et tyngdepunkt. Odd Nerdrum har vært aktiv i Vestfold fra unge år helt frem til i dag og opptrer i selskap med Peter Esdaile, Frans Widerberg,  Kjell Torriset, Ida Lorentzen, Leonard Richard, Trine Folmoe, Håkon Bleken, Ulf Nilsen, Kjell Nupen, Hanne Christiansen, Håkon Gullvåg og Ole Fadum for å nevne noen. En kontrast til dette finner vi i abstrakte malerier av Jacob Schmidt, Espen Dietrichson, Solveig Lohne, Edith Spira og Peder Bugge. 

Av praktiske grunner knyttet til koronasituasjonen har jeg valgt ikke å vise videoarbeider, da det er ønskelig at publikum sirkulerer og holder avstand.»

 

Utstillingen i 1. etasje har siste visningsdag søndag 6. september.

Utstillingen i 2. etasje varer til 30. desember.

Organizer

Haugar kunstmuseum
Phone:
33 30 76 70

Venue

Haugar kunstmuseum
Gråbrødregaten 17
Tønsberg, 3110 Norge
Phone:
33 30 76 70
Foto: Hanne Hagen Eriksen
Foto: Hanne Hagen Eriksen
Foto: Hanne Hagen Eriksen
Foto: Hanne Hagen Eriksen
Foto: Hanne Hagen Eriksen
Foto: Hanne Hagen Eriksen
Foto: Hanne Hagen Eriksen
Foto: Hanne Hagen Eriksen
Foto: Hanne Hagen Eriksen