Hopp til hovedinnhold

Et stort stykke Norge

I dette undervisningsopplegget kan elevene bli kjent med deler av norsk polarhistorie i Arktis og Antarktis, og bli fortrolige med geografiske begreper og kart.

 • Sort-hvit-bilde viser en kvinne som ser mot oss over skulderen sin. Hun er kledd i pels og hatt og har et flagg foran seg.
  1/1
  Ingrid Christensen med flagg over Antarktis. Hvalfangstmuseets fotosamling.

Nøkkelinfo

 • Hvalfangstmuseet
 • Målgruppe: 5. – 7. trinn
 • Periode: etter avtale
 • Varighet: 1 time
 • Sted: Hvalfangstmuseet
 • Tilbudet er gratis for elever fra VTFK

Om opplegget

Introduksjon

15 - 20 minutter i undervisningsrommet.

Vi forteller kort om Nansens utforsking i nord, Amundsens kappløp med Scott om å komme først fram til Sydpolen i 1911, og vi snakker litt sammen med elevene om gjenstandene som er utstilt i utstillingsdel 1. Her har vi blant annet det norske flagget som var festet til en av hundesledene som var med til Sydpolen i 1911 og Roald Amundsens reiseskrivemaskin, m.m. Deretter retter vi kort oppmerksomheten mot andre som også utforsket områder i Antarktis, slik som Lars Christensen. 

Vi viser også filmklipp knyttet til temaet.

Gruppeoppgaver

Oppgaveløsing

Elevene får utdelt kart over Antarktis og omkringliggende havområder. De får også utdelt en del foto på mindre lapper. Ved hjelp av informasjon i utstillingen skal de plassere fotoene på kartet de har fått utdelt.

I tillegg får elevene noen spørsmål de må finne svar på. Riktige svar gir dem bokstaver som skal settes sammen til et løsningsord.

De får rundt 20-25 minutter til å løse oppgaven. Deretter samles vi i undervisningsrommet og går gjennom svarene.

Oppsummering 

I oppsummeringen viser vi kartet over Antarktis (tilhørende Lars Christensen) fra 1874 og et nyere kart etter «hans» oppdagelser og kartlegging. Vi viser også et kart over Antarktis med Dronning Maud Land, og viser hvor stort Norges fastland er i forhold.

Kontaktpersoner

Atle Selnes Nielsen
Telefon: 916 70 118
e-post: atle.selnes.nielsen@vestfoldmuseene.no

Ingrid Fjeldstad
Telefon: 992 775 34
E-post: ingrid.fjeldstad@vestfoldmuseene.no

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1