Svart hvitt bilde av to kvinner i campingstoler

Larviksfergene – en kulturhistorisk reise over Skagerak

Da bilfergen Peter Wessel ankom Larvik 4. juni 1937, startet en ny type reisevirksomhet over Skagerak. Danmark ble det nye reisemålet for ferieglade nordmenn - og norske fjell ble fylt av dansker. Arkiv- og fotomateriale etter Larvik Line gir oss et unikt innblikk i kulturen om bord på båtene, samt betydningen virksomheten har hatt, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Vi kan takke Stig Tore Lunde i Vestfoldmuseene for at arkivet er bevart for ettertiden. Det var både tilfeldigheter og godt detektivarbeid som gjorde at han klarte å spore opp det historiske materialet. Det hele startet med 75 års jubileet for fergetrafikken mellom Larvik og Danmark i 2012.

75 års markering

Stig Tore, som den gang jobbet på Larvik museum, ønsket å skrive om jubileet. Han tok kontakt med Color Line som var positive til et samarbeid. Det ble bestemt at Larvik museum skulle lage en nettside, Larviksfergene.no, for å presentere bedriftens historie fra etableringen i 1937. Utfordringen med prosjektet, var at ingen visste hvor det historiske arkivet var plassert.

Jakten på materialet

Gjennom heftene «Landeveien over Skagerak», skrevet av den pensjonerte direktøren Terje Søgaard, ble det referert til både historisk arkivmateriale og fotografier. På Nasjonalbiblioteket fant Stig Tore katalogen til arkivet, men ingen spor etter selve arkivet. Han tok igjen kontakt med Color Line og ble loset videre til terminalsjefen i Larvik, Frode Kristiansen. Han kunne fortelle at han hadde flyttet det gamle arkivet til pakkhuset på fergeterminalen.

Arkivskatt i pakkhuset

Det viste seg å være en unik samling av arkiv, foto og gjenstander som var blitt tatt vare på – en arkivskatt i nordisk sammenheng! Seksti hyllemeter med arkivmateriale tilbake fra 1930-tallet, samt gjenstander fra fergene; malerier, filmruller, kopper og asjetter, bøker og grammofonplater.

Historisk interesse

Tidligere administrerende direktør, Terje Søgaard, startet allerede på 1940-tallet å samle dokumentasjon etter bedriften. Han mente at arkivet ville få historisk interesse en gang i framtiden. Heldigvis så også terminalsjef Frode Kristiansen verdien i å ta vare på det historiske materialet og flyttet samlingen, først til kontorene på Skøyen i Oslo, og så tilbake til lageret i Larvik når Oslokontoret ble lagt ned.

Vestfoldmuseenes magasiner

Det kom raskt til en enighet mellom Color Line, Larvik museum og Vestfoldarkivet om bevaring og formidling av det historiske materialet. Arkivet bevares i Vestfoldarkivet, mens gjenstandssamlingen er Larvik museum sitt ansvar.

Arkivet

Arkivet dokumenterer virksomheten til Larviksfergene fra midten av 1930-tallet til rundt 1990, og består i hovedsak av møtereferat, korrespondanse, prosjektarkiv, regnskap, foto, film og reklamemateriell.

Kortreist feire?

Vestfoldarkivets tips til en kortreist ferie, er å tilbringe en dag på lesesalen vår med foto og arkiv fra Larvik Line. Her kan du for eksempel reise fra Larvik med 50-talls festkledde damer og ta en longdrink i Bar Dynekilen før du ankommer Fredrikshavn. God tur over Skagerak!

Kilder:

Denne artikkelen sto på trykk i Arkivert 2016.

MINNER FRA DANSKEBÅTEN

BENT 60 ÅR, OSLO

Jeg husker en skoletur med danskebåten en gang på 70-tallet. Det var dårlig vær og mye bølger. Vi tømte bøtter med vann på dansegulvet og surfet fra side til side. Det gikk bra, helt til en i klassa snublet og brakk armen.

Det var et eget miljø om bord på båtene – en stat i staten. Det var til og med egen arrest om bord. Jeg husker spesielt yrkessjåførene som en egen rase, og selvfølgelig de som dro for å handle billig i Danmark.  De hadde en helt egen stil.

Den gamle vaktmesteren min fra østkanten i Oslo dro med Petter Wessel en gang i året for å danse og drikke. Turen med danskebåten var høydepunktet i året!

HEIDI 52 ÅR, VESTFOLD

Jeg husker jeg så med forakt på de som sto rundt pianomannen og sang av full hals – og så fant jeg meg selv der noen timer senere.

Alene på tur – 8 meter bølger, i liggende stilling et eller annet sted ombord, i en krok – med spyposer tett inntil kroppen og utkoblet hjerne.

FRIDE 45 ÅR, VESTFOLD

Lukten av støvete vegg til vegg teppe liggende i fosterstilling etter litt for mye Absolutt vodka kombinert med sjø og store mengder med salte pastiller og dundersalt. Den eksotiske følelsen som fulgte med komboen knallrøde knakkpølser, discokule og karaoke. Vi var på vei mot Europa lissom.