Nord-Jarlsbergsmuseenes fotosamling

Portretter, topografi og industri.

Fotosamlingen etter AS Nordisk Aluminiumindustri/Hydro aluminium 

(Arkivskaper AS HYDRO Aluminium)

Ca. 1920–1965. Bedriftens egen dokumentasjon av virksomheten i Holmestrand, reklamebilder samt portretter av ansatte.

Fotosamlingen etter Louise Wold og arvtaker Otilie Solum

(Arkivskaper Holmestrand museum)

Ca. 1890-årene til 1950-tallet. Portretter, topografi, byprospekter fra Holmestrand og Botne samt «Krigssamlingen» med portretter fra Grefsrudleiren utenfor Holmestrand 1942–1945

Fotosamlingen for Eidsfoss

(Arkivskaper Nord-Jarlsbergmuseene)

Fotografier fra Eidsfoss ca. 1874 til 1950-tallet med motiv fra Tønsberg-Eidsfosbanen, virksomheten i Eidsfos Verk samt oversiktsbilder over Eidsfos industriområde på 1950–1980-tallet (originaler i A/S Eidsfos Verks eie).

Fotoarkivet etter lærer og amatørfotograf Anders Høien

(Arkivskaper Berger Museum / Berger Historielag)

Portretter/atelierfotografier, gruppe- og familiebilder, boliger, topografi og begivenheter i Berger og omegn ca. 1900–1920

Fotosamlingen etter Odd Vidar Omdal

(Arkivskaper: Odd Vidar Omdal/Svelvik (Drammen) kommune og Nord-Jarlsbergmuseene)

Foto, film, kameraer og notatbøker fra perioden 1965-2014.

Odd Vidar Omdal ble født på Rjukan i 1938, og flyttet til Svelvik i 1967 med sin familie, etter at han fikk jobb ved Svelvik Papirfabrikk. Han var en ivrig fotograf og kameramann, som likte å dokumentere livet. Han etterlot seg en samling med titusener av bilder og et tusentall med filmer pluss notatbøker kamerautstyr og mye annet. Det er Vestfoldmuseene IKS med avdelingen Nord-Jarlsbergmuseene, som nå forvalter samlingen på vegne av Drammen kommune (tidligere Svelvik kommune).

 

Bildet i svart/hvitt viser flere hyller med eksempler på aluminium.
Nordisk Aluminiumindustri AS (Nordisk) i Holmestrand ble etablert som datterselskap av AS Høyangfaldene, Norsk Aluminium Company (Naco) i Høyanger. Naco etablerte seg i Høyanger i 1915, men først i 1918 lyktes det selskapet å fremstille aluminium i tilstrekkelige mengder.