Svart hvitt fotografi av båt

Vaktbåten “POL III” – når fotografier forteller historie

Slik sier man ofte – et foto forteller mer enn 1000 ord – og det er i mange tilfeller ganske så riktig. Men noen ganger forteller de også andre ting, noe som ikke alltid blir merke til. I denne artikkelen skal vi se nærmere på et slikt eksempel fra aprildagene i 1940. Handlingen er knyttet til vaktbåten «POL III» skjebne i Ytre Oslofjord natt til 9. april.

Jeg skal ikke gå så detaljert inn på selve historien – den er jo skrevet utallige ganger tidligere – men heller se på hvordan fotograf Th. Larsens bilder, tatt for forsikringsselskapet noen dager senere, nå kaster nytt lys over hendelsen den gangen.

Angrepet den 9. april 1940

«Pol III», den forhenværende hvalbåten som da tjenestegjorde som vaktfartøy for Marinen, var blitt slept inn til Kaldnes Mek. Verksted etter at den var blitt angrepet av den tyske torpedobåten «Albatros», som var et av fartøyene i «Kampfgruppe 5» den tyske angrepsflåten som kom inn Oslofjorden natt til 9. april 1940. Fartøyet var klassifisert som “Torpedoboot” i Kriegsmarine, men med et deplasement på omtrent 1.000 tonn og en toppfart på 33 knop var det ikke ulikt samtidige mindre jagere, som den norske Sleipner-klassen.

I nærheten av Færder fyr ble de tyske fartøyene anropt av det vesle norske bevoktningsfartøyet «Pol III». «Albatros» ble beordret til å ta seg av dette. «Pol III» ble skutt i brann og mannskapet tatt ombord på «Albatros». Fartøyet opptok igjen sine oppgaver i kampgruppen. Senere på natten gjorde «Albatros», sammen med søsterskipet «Kondor» og to marinesveipere R-17 og R-27, et forsøk på å erobre Horten. De kom i kamp med den norske mineleggeren «Olav Tryggvason». R-17 fikk alvorlige skader og den tyske styrken trakk seg tilbake til Son. Senere på dagen ble Horten besatt fra landsiden og «Albatros» gikk til Horten.

Den 10. april forlot «Albatros» Horten for å delta i besettelsen av Bolærne fort. Etter å ha landsatt soldater, fortsatte «Albatros» mot Østfold. Senere på dagen rennte «Albatros» i stor fart på skjæret Gyren mellom Søsterøyene og Vesterøy i Hvaler kommune. Årsaken er ikke avklart, kommandanten på «Albatros» hevder å ha sett noe han oppfattet som en ubåt og forsøkte å vedre denne. Han kan ha oppfattet staken på Gyren som et periskop, eller det kan være en bortforklaring av dårlig navigasjon. Den cirka posisjon for vraket av «Albatros» er sydvest for Fredrikstad.

Fotograf Th. Larsens bilder

Bildene Th. Larsen tok viser detaljer av ødeleggelsene om bord i den arme hvalbåten. I historiske kilder står det at den ble beskutt med mitraljøseild og «Albatros» sine kanoner. Dette ser vi mange eksempler på utefra studier i fotografene til Larsen, men også skuddskader etter langt større granater enn de fra torpedobåtens kanoner.

Men bildet under forteller oss at «Pol III» må ha blitt beskutt også fra minst ett større krigsskip med adskillig større kaliber på granatene enn «Albatros». Se granatinnslagene som gir et tydelig budskap om et grovkalibret angrep. Dette belyser noe enkelte har hevdet, nemlig at «Pol III» også ble forsøkt senket av ild fra skip i gruppen med store kanoner som hos blant annet krysseren «Blücher» eller lommeslagskipet «Lützow».

Svart hvitt fotografi av skadet skipsinteriør
Grovkalibret angret på Pol III. Foto: Th. Larsen, Vestfoldmuseene.

Bildeserie på fotoweb

Se og studer hele bildeserien til fotograf Th. Larsen og gjør deg dine egne refleksjoner.

Bildeserien finner du i sin helhet på Vestfoldmuseenes fotoweb.

Rune Sørlie  er fotoarkivar i Vestfoldmuseene.