sort-hvit bilde fra fotostudie - viser to damer bark en stor avis

Vestfoldmuseenes fotosamlinger – millioner av eksponeringer

Flere av arkivene etter de store atelierfotografene i Vestfold er samlet i Vestfoldmuseenes fellesmagasin på Hinderveien 10 i Sandefjord. Fotosamlingene inneholder spennende og verdifullt kulturhistorisk materiale fra Vestfold.

Totalt inneholder fotoarkivene nær en million arkivnummer, hvorav de fleste arkivnummer inneholder fra en til flere hundre eksponeringer, derfor kan man stipulere antall enkelteksponeringer til et titalls millioner.

Vanlige motivkategorier i samlingene:

• Portretter
  • Flyfoto
  • Byprospekter
  • Næringshistorie – særlig hvalfangst og industri
  • Reklame- og dokumentasjonsfoto

De største samlingene

• Det største enkeltarkivet er glassplatenegativene etter fotografdynastiet Th. Larsen fra Tønsberg. Det utgjør cirka 226.000 arkivnummer, og starter som et nær komplett arkiv fra 1863 til 1953. Bare delen med seriefotografiene (polyfoto) mangler.
  • Et annet stort arkiv som er relativt komplett er etter Fred Hansen / Dimitri Koloboff fra Sandefjord. Her er også Polyfoto-serien bevart.

Av andre større arkiver som forvaltes av Vestfoldmuseene kan nevnes:

• Odd Bryn (Tønsberg)
  • Ludwigsen (Larvik)
  • Anna Bergaust (Larvik)
  • Louise Wold (Holmestrand)

I tillegg har museene fått inn større, nyere portrettarkiver som:

• Solberg Foto (Larvik og Tønsberg)
  • Kavlie-Borge (Horten og Tønsberg)
  • Scott Foto (Horten)
  • Oddvar Wittek (Tønsberg)
  • Fame Fotografene (Nøtterøy)

Andre fotosamlinger:

• Flyfotoarkivet (skråfoto) etter Fjellanger Widerøe A/S – med bilder fra Holmestrand, Lardal, Larvik, Sandefjord og Sandar, Sem, Stokke, Svelvik og Tønsberg på 1950–1960-tallet. Se flyfoto fra Vestfold her.
  • Det er også en rekke fotografier i Vestfoldarkivets arkiver.

Les mer om de ulike samlingene i sakene det er lenket til nedenfor her.

Et kontinuerlig arbeid for bevaring

Det foregår et kontinuerlig og systematisk arbeide med å bevare alle disse arkivene for ettertiden. Mengdene er enorme og negativer er et «levende» materiale som hele tiden er i konstant nedbrytning. Men med klimaregulerte magasiner og syrefri emballasje, blir nedbrytningen kraftig redusert. Derfor vil også kommende generasjoner kunne se hvordan deres forferde så ut da de tok turen innom portrettfotografen, enten det var i 1865 eller i 2015.

Hva finnes digitalt?

Fototeamet i Samlingsforvaltningen arbeider hele tiden med å digitalisere og publisere foto fra samlingen. Motivene er mange og det er derfor mange bilder som enda ikke finnes digitalt. Vi anbefaler at du starter å søke i det som er digitalt tilgjengelig.

Se Vestfoldmuseenes FotoWeb her.

Hvis du ikke finner det du er på jakt etter der, kan du gjerne ta kontakt med oss på foto@vestfoldmuseene.no.

sort-hvit bilde fra fotostudie - viser to damer bark en stor avis
Frk Astri Berbom og Ingeborg Hytten 1913