Bildet i svart/hvitt viser en hage der man ser to ben på en person som sitter i en stol.

Dag Alveng – Sommerlys

Utstilling 23. mars 2013 - 20. mai 2013.

Dag Alveng

Dag Alveng (f. 1953) er en av Norges mest anerkjente kunstnere og har i de siste år vært bosatt i Holmestrand. Som flere andre toneangivende fotografer i sin generasjon tok han sin utdannelse på Trent Polytechnic i England.

Etter hjemkomsten var han i 1977 aktiv ved etableringen av Fotogalleriet i Oslo, der han et par år senere debuterte med en separatutstilling som skulle innvarsle konseptkunstens inntreden i norsk fotohistorie. Siden har han jevnlig stilt ut på viktige museer og gallerier i USA og Europa, og ikke minst blitt innkjøpt av sentrale kunstinstitusjoner som bl.a. Metropolitan og Museum of Modern Art i New York.

Om utstillingen

SOMMERLYS er en retrospektiv utstilling av en serie bilder som Dag Alveng har arbeidet med helt siden 1979. Den sommeren, og under flere av de påfølgende i 1980-årene, oppholdt han seg på Hvasser. Med sitt analoge kamera hengende over magen tok han på skyfrie dager en rekke bilder av familiens rolige ferieliv og den lysdrukne kystnaturen.

Etter hvert forflyttet han seg over til Koster og fortsatte å gjengi stemninger og miljøer med den samme utsøkte bruken av det svart-hvite fotografiets rike gråskala. Foran denne utstillingen har han kopiert opp eldre negativer fra 1980-årene, som tidligere ikke har blitt vist. Forrige sommer vendte han tilbake til huset på Hvasser for å addere nye bilder til serien, denne gangen i et langt mer nostalgisk lys.

Dag Alveng debuterer også med en video der hans fotografier blir ledsaget av stemmen til forfatteren Kjell Askildsen, som signifikant nok leser fra en novelle om en intens kjærlighetsopplevelse. Til utstillingen er det også produsert en Artist Book i et begrenset opplag med en tekst av Per Bjarne Boym.

Se samlingen på Haugar
Kunstverk av Dag Alveng er en del av Haugar Vestfold kunstmuseum sin samling. Les mer om samlingen her.
Samlingen på Haugar
Kirsebær, 1981
Kirsebær i øret (Matilda og Frida), 1987
Åpen port, 1979