Bildet viser et av Pushwagners verk, der rosa er en fremtredende farge.

Pushwagner

Utstilling 22. september 2012 - 30. desember 2012.

Hariton Pushwagner

Hariton Pushwagner (Terje Brofos, f. 1940) er en nestor i norsk samtidskunst og har nærmest oppnådd kultstatus med sine pop- og tegneserieinfluerte verk. Kort tid etter utdannelsen på akademiet i Oslo møtte han forfatteren Axel Jensen, som han hadde et nært samarbeid med i mange år. 1970-årene tilbrakte han i London, men reiste også på lange studieturer til USA.

Om utstillingen

Utstillingen, som også skal vises i England og Nederland, er den internasjonale lanseringen av Pushwagners tre originale hovedverk, samt en presentasjon av tidlige tegninger og skisser som ikke tidligere har blitt vist. Den grafiske tegneserien Soft City påbegynte han i 1969 og avsluttet i London i 1976.

Sammen med animasjonsfilmen Soft City fra 2008, som også skal vises, utgjør disse tegningene en bitende sivilisasjonskritisk satire over det moderne samfunnsmaskineriets vilje til å forme alle individer likt. Han følger opp disse arbeidene i serien A Day in the Life of Family Man fra 1980, der de små tegningene overføres til store flerfargede silketrykk.

Inspirert av Aldous Huxleys roman Vidunderlige nye verden og forbildet Andy Warhol skapte han i årene 1986–1993 sitt store hovedverk: Apocalypse Frieze. Den detaljrike frisen viser endeløse prosesjoner der krigens destruktivitet kommer til syne i de robotiserte skikkelsene, og der fabrikkene fremstår som dødsleire.

Utstillingen er kuratert av direktør Anthony Spira ved MK Gallery i Milton Keynes utenfor London, med norske Natalie Hope O´Donnell som medkurator. Etter åpningen her i juni går den videre til Haugar, før den ender opp i Museum Boijmans van Beuningen i Rotterdam. Utstillingen ledsages av en fantastisk bok om Pushwagners liv og kunst på engelsk.

Utstillingen er organisert av MK Gallery, med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord, Norsk Kulturråd og OCA Office of Contemporary Art.

www.artbookspublishing.co.uk

Hva skjer på Haugar?
Haugar Vestfold kunstmuseum har stadig nye aktuelle utstillinger og arrangementer. Full oversikt over kommende arrangementer og utstillinger finner du i vår kalender.
Hva skjer på Haugar?
Bildet viser et av Pushwagners verk, der rosa er en fremtredende farge.
Hariton Pushwagner på Haugar Vestfold kunstmuseum.