Bildet viser et portrett malt av Ragnar Almén.

Ragnar Almén – Maleren

Utstilling 21. januar 2012 - 29. april 2012

Ragnar Almén

Ragnar Almén (f. 1949) har lenge spilt en markant og meget synlig rolle i Vestfolds kunstliv. Til tross for at han alltid har vist frem et bredt spekter av ulike teknikker på sine utstillinger, er det som grafiker han har gjort seg mest bemerket blant publikum.

Om utstillingen

Denne utstillingen retter imidlertid fokus mot hans omfattende produksjon av malerier, som han i de siste 30 årene har utført i en nær relasjon til motivene han har utviklet i sine øvrige kunstneriske uttrykksformer. For å understreke dette perspektivet presenteres også et 10-talls bronseskulpturer.

Etter en turbulent barndom i Oslo kom Almén til Borre som 11-åring. Da skolegangen var over dro han til sjøs i utenriksfart, før han endte opp som matros på Bastø fergen. I 1970-årene fikk han kunstnerisk veiledning av Gunnar Romberg i Tønsberg, og av grafikeren Bjørn-Willy Mortensen i Åsgårdstrand.

Etter debuten på Galleri Norske Grafikere i Oslo 1976, meislet han ut både sin karakteristiske stil og de temaer han kom til å kretse rundt i sin kunst. Inspirert av så ulike kunstnere som Lars Hertervig og Francis Bacon, har hans tøylet ekspressive og symbolmettede malerier ofte tatt utgangspunkt i selvbiografiske hendelser, men inkluderer også motiver med alt fra politisk undertrykking til sobre landskapsskildringer fra hans nærmiljø.

Utstillingen er kuratert av professor Øivind Storm Bjerke, som også har forfattet teksten i boken som ledsager utstillingen. Boken publiseres på Galleberg forlag og vil gjengi flesteparten av utstillingens 60 malerier.

Se samlingen på Haugar
Kunstverk av Rangar Almén er en del av Haugar Vestfold kunstmuseum sin samling. Les mer om samlingen her.
Samlingen på Haugar