Bildet viser to malerier som henger på mørke vegger.

Verk fra samlingen

Utstillingen 8. desember 2018 - 31. mars 2019.

Popkunstneren Andy Warhol (1928–1987) utførte i 1983–84 en serie tegninger og malerier med motiver hentet direkte fra fire av Edvard Munchs mest kjente grafiske trykk. Warhol hadde lenge holdt Munch som en av sine absolutte favorittkunstnere ved siden av Henri Matisse, og i 1973 hadde han også besøkt Oslo for å se hans arbeider i Nasjonalgalleriet og på Munchmuseet.

Bestillingen av maleriene kom fra en norsk gallerist i New York, og da de ble presentert for offentligheten gjorde Warhols manager Fred Hughes det klart at han hadde laget serien som «en hommage til den norske kunstneren».  De 12 arbeidene som Sparebankstiftelsen meget sjenerøst har langtidsdeponert på Haugar vises i denne monteringen på svarte vegger.

Presentasjonen har ellers et hovedfokus på sentrale samtidskunstnere i samlingen. I en av salene henger et av 90-årsjubilanten Håkon Blekens mest pregnante malerier fra de senere årtier, hans fargesterke Do Not Go Gentle…I fra 2005, sammen med verk av Kjartan Slettemark, Leonard Richard og den danske maleren Michael Kvium.

I neste sal presenteres Hanne Tyrmis monumentale installasjon Domestic Accident fra 2013, sammen med malerier av Ida Lorentzen og Vibeke Slyngstad. Samlingens to store akvareller av Vanessa Baird løftes også frem og kontrasteres mot Ole Jørgen Ness tegning The Mystery of History fra 1993, som tidligere ikke er vist i denne sammenhengen.

Bildet viser to malerier som henger på mørke vegger.
FOTO: Bjørn Harstad
Bildet viser et rom med tre malerier på veggene. Gulvet er i parkett og veggene er mørke.
FOTO: Bjørn Harstad
Bildet viser et rom med tre malerier på veggene. Gulvet er i parkett og veggene er hvite.
FOTO: Bjørn Harstad
Bildet viser et rom med hvite vegger og tregulv. På et hvitt borg ligger stablet oppvask laget i hvitt materiale.
FOTO: Bjørn Harstad
Bildet viser et hvitt bord med stablet oppvask i hvitt materiale. Lenger bak i rommet henger flere malerier.
FOTO: Bjørn Harstad