Bildet viser Warhols tolkning av Munchs maleri «Skrik».

Verk fra samlingen

Utstilling 27. januar 2018 - 5. april 2018.

Om utstillingen

Popkunstneren Andy Warhol (1928–1987), utførte i 1983–1984 en serie tegninger og malerier med motiver hentet direkte fra fire av Edvard Munchs mest kjente grafiske trykk. Warhol hadde lenge holdt Munch som en av sine absolutte favorittkunstnere, ved siden av Henri Matisse, og i 1973 hadde han også besøkt Oslo for å se hans arbeider i Nasjonalgalleriet og på Munchmuseet.

Bestillingen av maleriene kom fra en norsk gallerist i New York, og da de ble presentert for offentligheten gjorde Warhols manager Fred Hughes det klart at han hadde laget serien som «en hommage til den norske kunstneren». De 12 arbeidene som Sparebankstiftelsen meget sjenerøst har langtidsdeponert på Haugar skal over sommeren vises i Kunsthall Oslo som en del av Munchmuseets fjernprogram.

Presentasjonen har ellers et hovedfokus på nye verk i samlingen. I en av salene konfronterer det sterke blikket til moskusoksen i Sverre Mallings store tegning Morten Viskums påtrengende selvportrett i voks som den klovnsminkede drapsmannen bak 22. juli-terroren. Som akkompagnement til dette møtet er det gitt plass til politiske verk fra 1970-årene av både Kjartan Slettemark og Morten Juvet. En annen av salene er viet maleriene til Odd Nerdrum.

Samlingen inneholder også arbeider av en rekke yngre fotografer med tilknytning til Vestfold, der Behzad Farazollahi og Geir Moseid presenteres sammen med fem særpregede og nylig ervervede arbeider av Ingrid Eggen.