Utforsk hvalfangsthistorien

De fleste forbinder Sandefjord med hval og hvalfangst. Det mange ikke er klar over er at et av verdens mest berømte skip ble bygget på Framnes i Sandefjord. «Polaris» ble bygget i 1912, men byttet navn til «Endurance» to år senere da den britiske polfareren Ernest Shackleton kjøpte skipet.

I 1964 kjøpte Sandefjord Sjøfartsmuseum Helmer Hanssens omfattende polarsamling - omtalt som en «enestående samling av arctica og antarctica». I dag inngår flere av gjenstandene i Hvalfangstmuseets utstilling "Vi var ute etter hval".

Bildet i svart/hvitt viser seks menn. En av dem tatoverer den andre på armen.

Enkeltregistrerte bilder med hovedvekt på hvalfangstmotiver, motiver fra Sandefjord samt negativarkivene til noen av Sandefjords portrettfotografer.

Hvalfangstmuseets hovedfokus er 1900-tallets storhvalfangst i Antarktis. Samlingene er hovedsaklig av natur- og kulturhistorisk karakter og omfatter Hvalfangstsamlingen, Sandefjord Bymuseum, Sandefjord Sjøfartsmuseum og Sandar Bygdesamling.

Illustrasjonsbilde hvalfangsthistorier Hvalfangstmuseet

Den moderne hvalfangsten ble muliggjort av Svend Foyns introduksjon av en praktisk anvendbar kanon med granatharpun og bruk av spesialbygde dampdrevne hvalbåter i Finnmark på 1860-tallet.

Grosserer Thor Dahl (1862-1920) - gründer, forretningsmann og velgjører

Bildet viser en modell av en blåhval.

Hovedattraksjonen i Hvalfangstmuseets opprinnelige bygg fra 1917 er blåhvalmodellen på 21,4 meter.

Vi har flere filmer liggende tilgjengelig på Vimeo. Dette er alt fra en påkostet produksjon om polarskuta Endurance, til enkle små klipp fra arkivene, eller filmsnutter om barneaktiviteter.

Har du noen gang lagt merke til de uthugde motivene ved den gamle inngangen på Hvalfangstmuseet?

Soldater
Da Norge ble angrepet av Tyskland den 9.april 1940 medførte det store konsekvenser for norske sjøfolk og hvalfangere. For å unngå at den norske flåten havnet i tyskernes hender, fikk norske kapteiner ordre om å ...
Bildet i svart/hvitt viser tre menn som sitter på en haug med knokler langs vannkanten.