Verken fugl eller fisk – i et hav av plast

Hvalfangstmuseet har mottatt 50 000,- fra Sparebankstiftelsen DNB til formidlingsopplegget Verken fugl eller fisk – i et hav av plast.

Museet samarbeider med miljøkunstnerne Prestgaard/Andersen som har mer enn 10 års erfaring som formidlere til barn og unge. Med sine workshops, hvor det arbeides med strandplast som kunstmateriale, har kunstnerne gjort et titalls turnéer på øst- vest- og sørlandet i regi av Den kulturelle skolesekken. Prestgaard/Andersen har også bred erfaring med workshops fra andre arenaer, som UiO Naturhistorisk museum, Akvariet i Bergen, Nobels Fredsenter, Norsk Maritimt museum og Færder nasjonalparksenter for å nevne noe.

Prestgaard/Andersen arbeider kun med plastbiter funnet på strender. Ved hjelp av dette materialet skaper de på sine workshops magiske resultater sammen med barn og unge. Målet med workshopen er som oftest å lage en naturtro fisk eller sjøfugl. Ved å fokusere på de artene som direkte trues av plastforsøpling ønsker kunstnerne å formidle naturkunnskap, naturglede og vekke barns nysgjerrighet for livet i naturen. Når materialene det arbeides med er plastbiter funnet på strender, får barn og unge dels en unik opplevelse med det som vanligvis betegnes som søppel, samtidig erfarer de at søppel er et kulturelt fenomen. Det vi her i Norge anser som søppel, vil kanskje være en verdifull ressurs i slummen i Rio eller på den afrikanske landsbygda. Kunstnerne sier derfor: Søppel finnes ikke, bare ressurser på avveie!

Det blir ulike workshops fra 9. til 17. oktober for barn og ungdom. Vi gleder oss!

Elever ved Tu skule lager vipe av plast. Foto: Prestgaard/Andersen