Hopp til hovedinnhold

Frys ikke til vinteren!

Koksen er dyr, og strøm er mangelvare - sto det å lese i en annonse for "SPAR"-brenneren fra Eidsfoss verk, i Arbeiderbladet fra 1956.

  • Annonse i Arbeiderbladet fra 1956 for "SPAR"-brenneren fra Eidsfos verk.
    1/1
    Annonse i Arbeiderbladet fra 1956 for "SPAR"-brenneren fra Eidsfos verk.
  • Bilde av en "SPAR"-brenner. Foto: Mekonnen Wolday.
    Bilde av en "SPAR"-brenner. Foto: Mekonnen Wolday.

Eidsfoss verks vedovner fra 1700-tallet var viden kjent i Danmark-Norge, og fra midten av 1800-tallet produserte Eidsfoss sine kjente koks-og kullfyrte “magasinovner”.  De ble viktige og alminnelige varmekilder i hjemmene i det “nye” Norge.

Etter annen verdenskrig fikk flere og flere husholdninger innlagt strøm i hus og leiligheter. Elektrisiteten var imidlertid en svært kostbar energikilde, og husmødre ble drevne strømsparere. Elektrisk oppvarming var ennå sjelden kost i private hjem. Eidsfoss verk skapte derfor en moderne parafinbrenner som et tilskudd til den tradisjonelle fyringsovnen. Designen på de nye brennerne var allikevel utformet tradisjonelt, og lignet svært på de gode, gamle støpeovnsmodellene.

I 1956 annonserte Eidsfoss verk for “SPAR”-brenneren. Ovnen var i utgangspunktet magasinovnen “Askepott”, Eidsfoss verks modell nr. 170.  Nå fikk fikk ovnen installert parafinbrenner i brennkammeret, og dermed ble “… De sikret en jevn og økonomisk varme fra høst til vår”, og strømregningen holdt nede. Det varmet sikkert godt i en økonomisk husmors hjerte!

Museum24:Portal - 2024.04.07
Grunnstilsett-versjon: 1