Laster Arrangementer

Utstillingen på Aluminiummuseet

13. februar - 12. februar 2022
Aluminiummuseet

Aluminiummuseet ligger sentralt i Holmestrand i tilknytning til Hydros lokaler. Ved hjelp av moderne formidlingsmetoder, digitale løsninger og oppdatert design, gir museet innblikk i levende industrihistorie, ukjent innovativ virksomhet og utviklingen av Norge som kompetanseland.

Gå til Besøk oss for oppdaterte åpningstider og annen praktisk info.


Om utstillingen

Du kjenner sikkert til bronse- og jernalder, men aluminiumalderen har du kanskje ikke hørt like mye om? Aluminium har vært helt vesentlig i moderniseringen av landet vårt. Lettmetallet omgir oss på alle kanter – i bygninger, båter, fly og biler, husholdningsmaskiner, emballasje, datamaskiner, mobiltelefoner og oppbevaring av mat og drikke.

Aluminium er vår tids metall, og metallets status som eksplisitt moderne gjenspeiles i utstillingen. Kunstneren Arne Nilsskog har hatt en sentral rolle i utformingen, og museet befinner seg i et grenseland mellom historie – og museumsformidling, design og kunst.

I et spennende utstillingsarkitektonisk miljø formidles metallets egenskaper, dets livssyklus og produktutviklingen fra den spede begynnelse fram til dagens høyteknologiske virksomhet. Bærekraftig utvikling og miljøproblematikk er et sentralt tema samtidig som satsingen på miljøvennlig produksjon og resirkulering har fokus.

Bilde av utstillingen i Aluminiummuseet.
Fra Aluminiummuseets utstilling. Foto: Dag Alveng.

Uendelighetssymbolet – om metallets egenskaper og designhistorie

Du visste kanskje ikke at felgen på din nye bil kan ha vært din bestemors kaffekjele? Aluminium kan gjenvinnes i det uendelige uten at det forringes. På museet får du innblikk i produktutvikling og designhistorie i form av et lysende uendelighetssymbol i gulvet. Det består av 19 montre eller modernistiske stilleben, og viser hverdagsgjenstander på en annen måte enn hva vi vi er vant til.


Aluminiumindustriens bok – om metallets livssyklus

Da aluminium ikke finnes i ren form, må det framstilles. Det er en kraftkrevende prosess, og på store «boksider» av aluminium kan du via tekst, filmer og animasjoner følge metallets livssyklus fra dets tilblivelse til det blir omstøpt og resirkulert. Vannkraft er blant Norges fortrinn i denne prosessen. Det kommer til uttrykk i form av en vannskulptur med bildeler fra VOLVO, – som omstøpes og resirkuleres i Holmestrand.


Krystallpalasset – om metallets bruksområder

Aluminium er en viktig byggestein i det moderne samfunnet vårt. I museets «Krystallpalass», som består av en glasshud festet til en stillasstruktur, får du gjennom film og gjenstander innblikk utvidelsen av metallets bruksområder fra industrieventyrets spede begynnelse og fram til dagens virksomhet.


Soria Moria – om produksjonsprosesser

Soria Moria er museets kino som inviterer til reiser i tid. Den har form av et sneglehus, er inspirert av dagens valsede produkter og består av betong støpt i et stykke. Her kan du følge produksjonsprosessen fra aluminiumbarre til ferdig kaffekjele, få innblikk i dagens produksjon, oppleve gamle reklamefilmer og bli kjent med etableringen av aluminiumindustri i Norge for å nevne noe.


Lek og opplev

Museets digitale læringsarena er utviklet med spesiell tanke på barn og unge. Arenaen inneholder tre multitouchskjermer med interaktive spill som gir kjennskap til hvordan aluminiumatomet er bygd opp og hvor mye strøm det er å spare på resirkulering framfor produksjon av råaluminium samt kjennskap til industriens dilemma som utvinning av bauksitt skaper.

Arrangør

Aluminiummuseet
Telefon:
482 50 299
E-post:
aluminiummuseet@vestfoldmuseene.no
Hjemmeside:
https://vestfoldmuseene.no/aluminiummuseet/

Sted

Aluminiummuseet
Weidemanns gate 8
Holmestrand, 3080