Laster Arrangementer

Arbeiderboligen

1. februar 2021 - 1. februar
Berger Museum
Bildet viser stua i arbeiderboligen.

Berger museum har også en utstilling i første etasje i en av Fossekleven fabrikks arbeiderboliger. Arbeiderboligen er den første du kommer til om du går opp veien fra dammen ved fabrikken. Boligen ble bygget ca. 1890 og huset familier som arbeidet ved fabrikken.


Funksjonæren West Bullen og familie

Her forteller vi historien om funksjonæren West Bullen og hans familie. West Bullen ble født i Elton, en forstad til Bury nord for Manchester i 1845. Han gifter seg med Jane Taylor og de får til sammen 14 barn hvor tre av dem dør som babyer. 11 barn vokser opp, eldstemann Samuel flytter til Amerika, og ikke alle barna får egne barn, men syv av familiegrenene har bidratt med gjenstander, tradisjoner og fortellinger om sine forfedre som har gjort det mulig for oss å gjenskape et inntrykk av hvordan familien Bullen levde og bodde på Berger.

På den tiden Jebsen var på jakt etter hjelp til å montere den engelske maskinparken i Fossekleven fabrikk, arbeidet West Bullen for Platt Brothers & Co Ltd, som var verdens største tekstilmaskinprodusent og lå i Werneth, nå er en forstad til Oldham. Der arbeidet han akkord og hadde med seg Thomas, sin nest eldste sønn på fabrikken. Flere av barna jobbet som «part-timers», dvs. halve dagen i fabrikken og halve dagen på skole, for å hjelpe til med familiens inntekt, og familien stiger i gradene og flytter både sosialt og geografisk oppover i samfunnet i Oldham, før West blir headhuntet til monteringsjobben på Berger.

Ekspertise utenfra

I 1890 kommer han og Thomas med båten fra England til et Bergersamfunn under oppbygging. De montere maskiner for Jebsen og West Bullen blir så tilbudt den viktige stillingen som Fossekleven fabrikks spinne- og kardemester. Resten av familien kommer så etter fra England, og de fleste av dem tar arbeid i Bergers tekstilfabrikker, og setter på mange måter preg på livet på Berger.

Historien om denne engelske familien har paralleller til flere andre innvandrerfamilier på Berger og forteller om hvor viktig det var for etableringen av norsk tekstilindustri å innhente ekspertise utenfra. I motsetning til i andre fabrikkmiljøer på østlandsområdet ble innvandrerfamiliene på Berger stort sett værende og har i dag hundrevis av norske etterkommere.

Lær mer om denne historien i arbeiderboligen!

Se oppdatert informasjon om museets åpningstider her. 

Arrangør

Berger museum
E-post:
post@fossekleiva.no
Hjemmeside:
http://www.bergermuseum.no/

Sted

Berger museum
Bergerveien 2B Berger 3075 Norge
Hjemmeside:
www.bergermuseum.no
Bildet viser kjøkkenet i arbeiderboligen.
Kjøkkenet i Arbeiderboligen. Foto: Hanne Synnøve Østerud.
Foto viser stue og en skjorte som er utstilt i arbeiderboligen
Arbeiderboligen på Berger. Foto: Hanne Synnøve Østerud.
West og Jane Bullen.
Foto av familien Bullen tatt i Oldham i 1889.