Laster Arrangementer
  • Dette event har allerede funnet sted.

BOK & ARKIV – Misjonærbarnas historie

13. november
14:00 - 16:00
Hvalfangstmuseet, Vestfoldarkivet
Bilde av kvinne og mann og en logo der det står KIMEN
Vi markerer Arkivdagen i samarbeid med Kimen litteraturfestival. Det nasjonale temaet for dagen er “Barn i arkivet”, og temaet for vårt arrangement er misjonærbarnas historie.

Mange forfattere er flittige brukere av arkiv når de jobber med nye prosjekter for både inspirasjon og fakta. Barnas egen stemme er ofte dårlig representert i arkivene. For å samle inn deres stemmer, kreves det derfor av og til egne innsamlinger. I 2007 og 2020 inviterte Vestfoldarkivet 10-åringer i Vestfold til å skrive ned hvordan det er å være dem. Kanskje kan dette være kilder for fremtidige forfattere.

Misjonsbevegelsen

Misjonen er en av de største folkebevegelsene i Norge. På høyden var det over 4.500 misjonsforeninger i Norge, med til sammen over 100.000 medlemmer. Norge var det landet i verden med flest misjonærer i forhold til folketallet og misjonsbevegelsen har hatt mye å si for norsk kultur. Også Vestfoldarkivet har arkiver etter foreninger relatert til dette.

På midten av 1900-tallet var misjonslitteratur folkelesning. Bøkene var ofte skrevet av utsendte misjonærer, og fortalte om de underligste skikker fra «hedningeland» og skapte et enormt engasjement i Norge. Det samlede opplaget av denne litteraturen utgjør titusener av eksemplarer. Dette var kort sagt populærlitteratur, og heltefortellingene om nordmenn på misjonsmarken var mange. Men hadde medaljen også en bakside?

Forfatterne Lene Ask og Fartein Horgar

Forfatter Fartein Horgar er oppvokst på Madagaskar, og har skrevet flere romaner med handling derfra, samt en rekke historiske romaner om Norge i Kolonitiden i Dansk Vest-India. Horgar innleder og er også det musikalske innslaget på arrangementet.

Illustratør og forfatter Lene Ask har skrevet og tegnet tegneserie-brevromanen Kjære Rikard,  der misjonærsønnens historie fortelles gjennom hans brevveksling med faren, og ga nylig ut tegneserieboken O bli hos meg. Hun har både brukt arkiv og gjort egne intervjuer med misjonærbarn.

Det blir også en samtale mellom de to forfatterne og Steinar Engeland fra Kimen litteraturuke.

Velkommen og informasjon om relaterte arkiver fra Vestfoldarkivet ved avdelingsleder Karianne Schmidt Vindenes.


Praktisk informasjon

Arrangementet er Vestfoldarkivets markering av Arkivdagen 2021 og er et samarbeid med Kimen Litteraturfestival (tidligere Litteraturuka i Vestfold).

Facebook-informasjon om arrangementet kommer.

Arrangementet er lagt til Hvalfangstmuseet i Sandefjord.

Gratis inngang og gratis kaffe.

Billetter (gratis) skaffes her.

Les også om arrangementet på Kimen Litteraturfestival sin nettside.

Kimen Litteraturfestival er Vestfold og Telemarks største litteraturfestival. Tidligere het festivalen Litteraturuka i Vestfold. Etter fylkessammenslåinga fikk vi nytt navn og har nå Bølgen som hovedarena. Festivalen eies og drives av Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Arrangører

Vestfoldarkivet
Kimen Litteraturfestival

Sted

Hvalfangstmuseet
Museumsgaten 39
Sandefjord, 3210 Norge
bilde av ordene bok og arkiv