Laster Arrangementer

Fremtidstoget – En jernbanehistorisk utstilling på Eidsfoss

19. juni
12:00 - 17:00
Jernverket Eidsfoss

En jernbanehistorisk utstilling

Denne sommeren åpner en ny utstilling i «Snekkersalen» på Eidsfoss jernverksmuseum. Den er et resultat av et samarbeid mellom Vestfoldmuseene, Norsk jernbanemuseum og stiftelsen Eidsfoss industrihistoriske samlinger, og handler om den spennende historien om produksjonen av godsvogner fra slutten av 1800-tallet til 1968. Det er ikke så mange som er klar over at det tradisjonsrike Eidsfoss jernverk, først og fremst kjent for sine vakre støperjernovner, var en av de tre største vognfabrikantene i landet. Bak dette stod entreprenører i inn- og utland, som var fremsynte nok til å forstå mulighetene som lå i jernbaneutviklingen. Deler tre, støpejern og stål ble laget på Eidsfoss, også etter at monteringen av vognene ble flyttet til Drammen i 1938. Utstillingen inneholder en nylaget modell av Eidsfoss jernbanestasjon i skala 1:32, en restaurert godsvogn fra 1910 og en røykende utstillingsdukke, blant mye annet.

Utstillingen åpnes av Holmestrand-ordfører Elin Gran Weggesrud den 19. juni. Begivenheten markeres på forsvarlig måte utenfor jernverksmuseet, med en minikonsert med Vestfossen mannskor. De skal blant annet fremføre Jernbanevisen som ble laget til åpningen av Tønsberg-Eidsfossbanen for 120 år siden i år. I anledningen kommer også Carl Olav Karlsen fra Museumsforeningen Vestfold privatbaner, for å spille en revyvise som omhandler samme banestrekning, på en original grammofonplate fra 1909. De to visene har to ganske forskjellige syn på banens fremtid.

En dag med jernbanehistorie

I forkant av åpningen, kan du være med på en vandring langs en bit av Eidsfossbanens trase med Erlend Garåsen, jernbaneentusiast og forfatter av boka «Skinnelangs». Turen starter fra Kopstad stasjon og ender på Eidsfoss, akkurat i tide til å få med seg åpningen foran Jernverksmuseet kl 16.

Program lørdag 19. juni:

  • 12:00 Oppmøte for vandring langs Eidsfossbanen på Kopstad stasjon
  • 16:00 Åpning foran Eidsfoss jernverksmuseum. Minikonsert med Vestfossen mannskor. Avspilling av Johannes Dehns revyvise på original grammofon. Åpning av ordfører

Velkommen!


Kontaktinformasjon:

Rådgiver Kasper Rogde Søyland: 951 25 593 eller kasper.soyland@vestfoldmuseene.no.

 

 

Arrangør

Jernverket Eidsfoss
Telefon:
922 19 412
E-post:
jernverketeidsfoss@vestfoldmuseene.no
Hjemmeside:
www.vestfoldmuseene.no/jernverket-eidsfoss

Sted

Eidsfoss jernverksmuseum
Eidsfossveien 54
Eidsfoss, 3095 Norge
Eidsfoss stasjon og hotell.
Annonse for A/S Eidsfos Verk i Aftenposten, 01.05.1929