Laster Hendelser
  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Kongelige portretter i Norge 1814–2014

24. mai 2014 - 28. september 2014
Hele dagen
Haugar Vestfold Kunstmuseum
Bildet viser et maleri av de kongelige.

Om utstillingen

Haugars andre bidrag til grunnlovsjubileet er en utstilling viet kongelig portrettkunst i Norge gjennom de siste 200 år. Sjangeren har spilt en sentral rolle i det norske monarkiets iscenesettelse, fra valget av Christian Frederik i 1814 og frem til vår egen tid. Portrettene rommer et stort mangfold av fremstillingsmåter.

Unionskongene anvendte kunsten helt bevisst for å synliggjøre og legitimere Bernadotte-dynastiets posisjon her til lands. Fremstillingene av Haakon VII vektlegger hans rolle som offiser og frihetssymbol, men har samtidig et nøkternt preg. Portrettene av kong Olav spenner fra opphøyd monark til folkelig «skikonge».

I dag kan man øyne en økende interesse for å gjengi tradisjonelle kongelige symboler basert på kunsthistoriske forbilder, noe Haakon Gullvågs storslagne tolkninger av dagens kongepar vitner om. Samtidig fremtrer i større grad mennesket bak rollen, slik som i fotokunstneren Mette Tronvolls nye portrettserie av dronning Sonja tatt på Tjøme.

Mange av verkene har oppnådd nasjonal ikonstatus. Slik bidrar de til å opprettholde det kollektive minnet om noen av vårt lands fremste historiske skikkelser og øyeblikk. Utstillingen inkluderer malerier, skulpturer, tegninger, grafikk og foto. Flere av Norges mest kjente kunstnere er representert i utvalget, blant andre Gustav Vigeland, Per Krohg, Odd Nerdrum og Ida Lorentzen. En mindre del av utstillingen er viet bruken av kongelige portretter i populærkulturen. Sjangeren har aldri tidligere blitt presentert i en tilsvarende bredde i norsk sammenheng.

I forbindelse med utstillingen utgir forlaget Orfeus Publishing i samarbeid med Haugar en rikt illustrert bok. Kurator for utstillingen og forfatter av boken er kunsthistoriker Caroline Serck-Hanssen.

Utstillingen har mottatt støtte fra Anders Jahres Humanitære stiftelse og Fritt ord.

Hva skjer på Haugar?
Haugar Vestfold kunstmuseum har stadig nye aktuelle utstillinger og arrangementer. Full oversikt over kommende arrangementer og utstillinger finner du i vår kalender.
Hva skjer på Haugar?

Arrangør

Haugar Vestfold Kunstmuseum
Telefon:
33 30 76 70

Sted

Haugar Vestfold Kunstmuseum
Gråbrødregaten 17
Tønsberg, 3110 Norge
Telefon:
33 30 76 70
AGNES HIORTH: Kronprins Olav, 1951. Teknisk-naturvitenskaplig forening.
PER KROHG: Kong Haakon VII,1947. Oslo Kommune.
HÅKON GULLVÅG: H.M. Kong Harald V, 2000. Kunstnerens eie.
FREDRIC WESTIN: Norges kronprins Oscar med arveprins Carl, ca 1838. Bergen kommune.
Andy Warhol Portrett av Kronprinsesse Sonja, 1982 Nasjonalmuseet
EIVIND ENGEBRETSEN: Kronprins Olav, 1921. De kongelige samlinger/ Det kongelige hoff.