Laster Hendelser
  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Melsom & Melsom

Denne utstillingen sto tidligere i Sjøfartsmuseet.
22. mai 2018
08:00 - 17:00
Larvik Museum
Bildet viser et bord med fire stoler, der det midt på bordet er slått opp et kart.

Om utstillingen

Utstillingen Melsom & Melsom tok for seg Larviksrederiet Melsom & Melsoms historie. På 1920-tallet var rederiet disponentselskap for Hvalfangerselskapene Globus A/S og Polaris A/S. Ved å konstruere en opphalingsslipp som gjorde at man kunne flense hvalen om bord, åpnet man for den pelagiske hvalfangsten i åpen sjø.

Den industrielle hvalfangsten fra ca. 1880 til slutten av 1960-årene hadde stor betydning for næringslivet i Vestfold. I Larvik var byens borgere med sin kapital sterkt engasjerte i fangsten på Finnmarkskysten på slutten av 1900-tallet gjennom Laurvigs Interessentskap for Hvalfangst.

Etter hvert flyttet fangsten seg til nye farvann. Larviksrederiet Chr. Nielsen & Co. var gjennom Shetlands Hvalfangerselskap det første til å ta opp fangst på Shetland i april 1903. C. A. Larsen fra Østre Halsen var sentral i Antarktis og grunnla og bestyrte hvalfangerstasjonen i Grytviken på Syd-Georgia. Under første verdenskrig sank aktiviteten.

Konstruksjonen av en opphalingsslipp som gjorde at man kunne flense hvalen om bord på 1920-tallet, åpnet for den pelagiske hvalfangsten i åpen sjø.

Dette førte til et nytt oppsving i norsk hvalfangst. Det ble også innledningen til en rovfangst uten sidestykke. Kokeriene kunne operere utenfor territorialfarvannene. Hvalbestanden ble vesentlig mindre, og spørsmål om å begrense fangsten fikk fornyet kraft.

Hva skjer på Larvik Museum?
Få full oversikt over utstillinger og kommende arrangementer på Larvik Museum.
Hva skjer på Larvik Museum

Arrangør

Larvik Museum
Telefon:
481 06 600
Epost:
larvikmuseum@vestfoldmuseene.no

Sted

Sjøfartsmuseet
Kirkestredet 5
Larvik, 3263 Norge