Laster Arrangementer
  • Dette event har allerede funnet sted.

Pop-up utstilling: I Thor Heyerdahls fotspor til Aserbajdsjan

1. juli - 30. juli
Thor Heyerdahl Instituttet

En kulturell brobyggings vandreutstilling

“Discovering the Land of Our Origin, following Thor Heyerdahl’s footsteps to Azerbaijan” er en kulturell brobyggings vandreutstilling av CAN. Utstilling er en del av Larviks 350-års jubileum – Thor Heyerdahls hjemby.

Som et kreativt team fra Norge reiste organisasjonslederen av CAN og klesdesigner Shervin Najafpour ned til Aserbajdsjan i 2019 for å følge i fotsporene til Thor Heyerdahl, med den norske bloggeren Jeanette Elise Hildebrant og Creative Art Director og fotograf Edmond Yang.

Prosjektet er inspirert av runene som finnes i Tyrkia, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Usbekistan og Turkmenistan osv. og det vakre vennskapet mellom Thor Heyerdahl og Heydar Aliyev, som startet i august 1981. Deres vennskapet inspirerte oss til å finne likhetene mellom de to nasjonene.


 

Tidspunkt: 1. – 30. juli

Sted: Bølgen kulturhus, Sanden 2, Larvik

Åpningstider: Mandag – lørdag fra kl. 10-21. Søndag fra kl. 10-17.

 


Om utstillingen og Thor Heyerdahls ekspedisjoner

I Thor Heyerdahls ånd

Thor Heyerdahl var med sine spektakulære ekspedisjoner og originale teorier kontroversiell i debatten om tidligere tiders kulturkontakt og spredning. Hans sterke vilje til å utfordre til debatt på tvers av faglige grenser på det vitenskapelige feltet er globalt kjent. Likeså hans sterke engasjement for verdenshavene og miljø.

«I 1999 utgav Thor Heyerdahl boken – Ingen grenser, sammen med Per Lilliestrøm. Der fremsatte han en teori om at den norrøne gudetroens Åsgard lå i Svartehavsområdet og at Odin egentlig var en høvding fra folkevandringstiden. De relevante fagmiljøene reagerte
stort sett med en hoderystende avskrivelse av Heyerdahls seriøsitet som forsker»

– Store norske leksikon.

Vandre utstillingen er et brobyggerprosjekt som skal være en del av Odin seminars – No boundaries som starter opp desember 2021 og videreføres i 2022. Seminarene er i regi av The Viking planet – et nytt unikt digitalt vikingmuseum i Oslo og Vestfoldmuseene IKS v/Thor Heyerdahl-instituttet.
Seminarene skal fremme kunnskap om å videreutvikle Thor Heyerdahls kulturarv. De skal vektlegge hans sterke vilje til å utfordre til debatt, stille spørsmål og være brobyggende. Sentralt står Thor Heyerdahls forståelse for og dialog mellom mennesker fra forskjellige kulturer

 

Følg Thor Heyerdahls fotspor til “Tyrkland”

Thor Heyerdahl, Jakten på Odin

Thor Heyerdahl viet de siste årene av sitt liv til å finne opprinnelsen til historiene om Odin den store kongen fra Sør. Han hadde lenge vært fascinert av helleristningene som dateres tilbake til rundt 8.-7. årtusen f.Kr. ved Gobustan.

Etter å ha studert Gobustan runene, oppdaget Thor Heyerdahl likheten mellom skipene som ble avbildet på klippene og fartøyene som ble brukt av vikingene, og konkluderte med at vikingene hadde begynt reisen vestover fra Aserbajdsjan. Thor Heyerdahl besøkte Aserbajdsjan fire ganger: i 1981, 1994, 1999 og 2000. I 2011 ble hans ekspedisjoner og arkiver en del av UNESCOS verdenskulturarv.

 

Kjærlighet er et universelt språk

Kjærlighet trenger ingen ord, da det er det universelle språket fra hjertet. Den kulturelle brobygger organisasjonen CAN fulgte Thor Heyerdahl’s fotspor for å finne likhetene mellom Norge og Aserbajdsjan. Og gjennom en historisk scenario, møter to personer fra to forskjellige kulturer i en kjærlighetsserie iført tradisjonelle drakter fra Norge og Aserbajdsjan.

“Den som søker etter sin elskede, er ikke redd for verden.”
– Nizami Ganjavi

Et sitat fra Leyla og Majnun av poeten Nizami Ganjavi som skrev den berømte og legendariske Leyla og Majnun, den aserbajdsjanske udødelige kjærlighetshistorien!

 

Arrangør

Thor Heyerdahl-instituttet
Telefon:
982 31 720
E-post:
beate.bjorge@vestfoldmuseene.no

Sted

Bølgen kulturhus
Sanden 2
Larvik, Norge
Telefon:
33 17 24 00
Hjemmeside:
https://www.bolgenkulturhus.no/
Foto fra brosjyre.
Foto fra brosjyre