Laster Hendelser
  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Sommerutstillingen Mønster

15. juni - 31. juli
Berger Museum
Bildet viser en fotomontasje av tre fargerike bilder.

I samarbeid med Fossekleiva kultursenter.

Årets sommerutstilling inviterer til en mangesanselig eksperimentering med gjenbruksmaterialer fra Svelviks og Sandes lokale bedrifter i kombinasjon med historiske mønstre fra Berger.
Mønster finnes i naturen, kulturen, industrien og filosofien – og utstillingen åpner mange dører inn til en spennende og gjenkjennelig tematikk.

Plastic Revisited // Pippip Ferner

Prosjektet Plastic Revisited retter søkelyset på marin plastforurensing. Prosjektet består av en kombinasjon av små og store vevde og strikkede installasjoner av funnet mykplast (poser, emballasje, fiskesnøre mm) der Pippip Ferner utforsker håndverksmetoder innenfor tekstiltradisjonen for å belyse miljøproblemet fra blant annet utslipp av mikroplast knyttet til dagens tekstilproduksjon.

I utstillingen settes plastarbeidene i relasjon til museets tekstilhistorie. «Berger og Fossekleven» har vært en viktig del av norsk industrialisering. Berger er mest kjent for ullpledd med tradisjonsrike mønster, men under fattige kår ble tekstiler laget av filler (shoddy), som på sett og vis kan sammenlignes med den funnede plasten i Ferners arbeider.

Industrialiseringen på generelt plan bringer tematikken tilbake til marine organismer. Den industrielle masseproduksjonen av syntetiske tekstiler kom med råolje-revolusjonen tidlig på 1900-tallet. Dette er i prinsippet plast og sender billioner av syntetiske mikrofiber ut i havet ved vask og slitasje og som lett setter seg fast i dyrenes fordøyelsesorgan. Syntetiske fibre utgjør nå mer enn 60 prosent av den globale tekstilproduksjonen.

Mønstre på og mønstre av // Margrethe Ulvik

Margrethe Ulvik er norskkanadisk tekstikunstner. Våren 2018 hadde hun et to måneders opphold som gjestekunstner i Fossekleiva. Gjennom daglige studier i Berger museums mønstersamling oppdaget hun hvordan mønsterdesign har sine røtter i naturen (det evige) og sine føtter i kulturen (det bevegelige).
Dette oppholdet førte til en sterk interesse for hennes eget personlige forhold til mønster og hvordan dette kan uttrykkes i vevde bilder.

Margrethe Ulvik er tilbake i Fossekleiva i juni og juli. I årets sommerutstilling viser hun arbeider inspirert av Inger Johanne Ramstads skisser fra 1960-årene, funnet i Berger museums samling.

Utstillingsdesigner: Christine Lohre
Audiovisuelle elementer: Peter Knudsen og Tellef Øgrim
Tekst: Nina Odegard

Program åpningsdagen:

Kl.12.00
Utstillingsåpning med bl.a. framføring av Berger rapsodi av Jesper Halle
kl.13.00
Gjenbruk som kreativ kraft – foredrag med Nina Odegard

Arrangør

Berger museum
Epost:
post@fossekleiva.no
Hjemmeside:
http://www.bergermuseum.no/

Sted

Berger
Bergerveien 2b 3075 Norge