Bildet viser utstilling på Sjøfartsmuseet

Åpning av nye utstillinger på Sjøfartsmuseet

Torsdag 20. juni åpnet to nye utstillinger i underetasjen på Sjøfartsmuseet.

Foran en fullsatt sal på Sjøfartsmuseet hadde Larvik Museum med samarbeidspartnere nylig gleden av å introdusere to nye utstillinger som nå er åpnet for publikum.

Arrangementet åpnet med velkomst ved Aina Aske, Larvik Museums avdelingsdirektør. Deretter ga Foreningen Larvik Sjøfartsmuseums leder James Ronald Archer sin hilsen. Så var tiden kommet for en presentasjon av utstillingene, som begge har lokalhistoriske utgangspunkt, ved Ane Ringheim Eriksen, rådgiver ved Larvik Museum. Mellom innleggene framførte Sølvi Haraldseth Lysnes “We’ll Meet Again” og “Så länge skutan kan gå” på vokal og el-piano. Avslutningsvis holdt varaordfører Olav Nordheim en tale, før det bar ned til utstillingene med snorklipping og påfølgende besøk i utstillingene.

Prosjektleder Ane Ringheim Eriksen (høyre) med Erling Melsom (venstre) og Inger Andersen Kise (midten).
Sølvi Haraldseth Lysnes
Varaordfører Olav Nordheim klipper snora foran utstillingslokalene.

Om utstillingene

Krigsseilere fra Larvik: Under andre verdenskrig var den norske handelsflåten Norges viktigste bidrag til de alliertes seier. Norske skip og sjøfolk fraktet varer som var avgjørende for krigføringen, konstant truet av fiendtlige torpedoer, flyangrep og miner. Flere hundre larviksgutter viste enormt mot under tøffe forhold. Mer enn 200 mistet livet, mens andre overlevde etter store påkjenninger. I denne utstillingen møter vi ti larviksgutter som, med livet som innsats, bidro til alliert seier.

Hvalfangstbyen Larvik: På første halvdel av 1900-tallet var hvalfangsten en av de viktigste næringene i Vestfold. Hver tiende yrkesaktive vestfolding var hvalfanger. Larviksrederiene Christian Nielsen & Co. og Melsom & Melsom spilte en betydningsfull rolle, både i utviklingen av hvalfangsten, og som arbeidsplass for tusenvis av menn fra Larviksdistriktet. I denne utstillingen forteller vi om Larviks historie som hvalfangstby.

I den lille maritime kinoen vises «På ekspedisjon med Norhval», som gir et innblikk i hvalfangsten gjennom flere fangstsesonger, og «Dokumentarfilm om Larviksgutten og krigsseileren Gunnar Knudsen». Dokumentarfilmen er laget av Rune Sørlie og Yngve Rakke, med støtte fra Larvik kommune.

Utstillingen er et samarbeid mellom Foreningen Larvik Sjøfartsmuseum og Larvik Museum, og arbeidsgruppa har bestått av Erling Melsom, Inger Andersen Kise og prosjektleder Ane Ringheim Eriksen.