- 1/1
I dag er det museum i den røde bygningen. Foto: John Nilsen
Besøksadresse
Herregårdsletta, 3257 Larvik
Inngang
Voksne: 100,-
Barn (0-6 år): Gratis
Barn (7-17 år), honnør, student: 70,-
Familiebillett (2 voksne med barn): 270,-
Gruppe, voksne (min. 10 stk): 70,-
Årskort: 400,-
Fri entré
- Hver tirsdag for alle besøkende fra 1. september til 30. april
- Barn (under 7 år)
- Alle utstillingsåpninger har fri inngang for alle.
- Medlemmer i Norsk Museumsforbund, ICOM, kunstkritikerlaget og presse (mot gyldig medlemsbevis).
- Ledsagerbevis aksepteres.
- Lærere som ønsker å forberede seg før de skal ha med seg klasser hit (dette må da avklares med museet på forhånd).
Private omvisninger
Private omvisninger i grupper har egne priser. Se vårt omvisningstilbud.
Fra mai til oktober tilbyr museet omvisninger for store og små grupper og skreddersyr din museumsopplevelse. Bestill en omvisning til den tida som passer best!
I dag ligger Herregården i byen med bydelen Torstrand videre mot øst. Fortsatt er noen rom bevarte fra den eldste fasen, mens de fleste rom i hovedbygningen har malte interiører fra 1730-årene.
I sin glanstid besto anlegget av dagens trebygning, en nyere residens som var bygd av stein og Norges første og største barokkhage med terrasser, prydparterrer, fonteneanlegg, frukthage, urtehage, lysthus, alleer og ballbane.
Til anlegget hørte også gartnermesterens bolig, staller og andre uthus. Den nye residensen i stein ble revet omkring 1760 og hagen ble gradvis gjenoppbygd etter at kommunen kjøpte eiendommen i 1821. Greven sørget for å plassere sin residens like på utsiden av bygrensen, slik at han kunne benytte seg av retten til å bruke lokale bønder og håndverkere til byggingen av anlegget og vedlikeholdet av så vel hus og hage.
Fra grevelig residens til rådhus, skole og teater
Da grevskapet ble oppløst i 1821 ble Herregården Larvik kommunes eiendom. Bygningen tjente som byens rådhus. Byens middelskole holdt til i bygningen fra 1824, og ved århundreskiftet var skolen dominerende i bygningen. I tillegg ble det plass til leiligheter for skolens rektor og byens sogneprest. Den store salen i hovedbygningens andre etasje ble etter kommunens overtakelse bygd om til teatersal og var byens viktigste scene i 50 år.
Omkring 1900 var minnet om Herregården som grevenes residens nesten borte. Overraskelsen var derfor stor da undersøkelser viste at mye var bevart bak moderne tapeter og nedsenkede tak. Bygningen ble undersøkt og et omfattende restaureringsarbeid under faglig ledelse av Domenico Erdmann ble gjennomført i årene 1919–1929. Samtidig startet museumsdriften opp så smått.
I dag har Larvik Museum ansvar for drift og utvikling av Herregården som fredet kulturminne og museum. De siste ti årene har nye undersøkelser gitt ny kunnskap og et større restaureringsprosjekt er under planlegging. Fra juli 2021 er fire senger med tilhørende tekstilutstyr på plass i sovegemakkene.
Målet er å kunne presentere bygningen slik den framstod på grevenes tid.