Bildet viser en illustrasjon av en kvinne med stor ballkjole og hvite pensko.

Den lille silkeskoen

I et glassmonter på Larvik Museum står en liten silkesko. Den er gammel, men den er ikke utslitt. Tvert i mot, den er like fin som om den var ny. Skoen er mellom 250 til 300 år gammel!

Det er en damesko fra 1700-tallet. Skoen som er sydd av silke, har skinnsåle og skulle egentlig hatt en fin sølvspenne til pynt, men sølvspennen har forsvunnet.

På syttenhundretallet trippet de fine damene rundt i slike silkesko. Det var nok ikke lange spaserturene damene foretok seg. Det meste av tiden satt de rett opp og ned i fine salonger, kledd i store silkekjoler. På hodet hadde de flotte, hvitpudrede parykker pyntet med blomster, frukter eller pærlekjeder og fjær.
Vi vet dessverre ikke hvem som har eid skoen. Men det vi vet var at silkeskoen ble funnet i en stor eske for mange, mange år siden. Der lå skoen sammen med andre klær, men ingen vet hvem som har eid garderoben, det forblir skoens hemmelighet.

Kanskje du skal ta vare på en av dine mange sko. Putte et skopar i en eske, gjemme esken i et kott eller i en krok på loftet. Tenk så spennende det er for de som en gang finner esken med dine sko! Men husk å legge ved et brev. Det er alltid morsomt med ting som har en personlig historie.

Silkesko fra utstillingen Grenseløst på Larvik museum.
Illustrasjon: Hans Jørgen Sandnes