Bildet viser en illustrasjon av en fornem dame som lukter på et hjerte.

Det vakre stinkende hjertet

Du leser ikke feil, dette var en gang et stinkende vakkert hjerte i sølv, og det er flere hundre år gammelt. Hjertet jeg holder i hånden er et luktevannshus. Det har du kanskje ikke hørt om før?

Luktevannshusene var små beholdere i sølv som lignet på smykker uten kjede, og de ble ofte gitt til damene på 1700–1800-tallet  som kjærlighetsgaver. Derfor er luktevannshusene ofte hjerteformede. I beholderen var det en liten svamp som ble dynket med en kraftig lukt. Lukten var som en «stink-parfyme» som hadde oppkvikkende effekt.

Vanskelig å puste

Lukten kunne ligne litt på salmiaklukt og dette luktet damene på når de følte seg uvel og holdt på å besvime. Det var bare rike kvinner som brukte luktevannshus. De fine damene gikk i kjoler som krevde at kroppene deres var snøret inn i et korsett, og da var det ofte vanskelig å puste med magen, som er viktig om man skal føle seg avslappet. I tillegg satt damene ofte rett og opp ned i kjolestasen med stort oppsatt hår eller parykk. Å sitte stiv som en pinne gjorde at de ofte besvimte. Kosthold, vin og jernmangel gjorde nok også sitt til at kvinnene ofte følte seg øre, men da var det bare å lukte litt på svampen i hjertet og de kviknet til.

Utstilt på museet

Som du ser holder jeg sølvhjertet i hånden og jeg har hvite hansker på. Det er fordi vi ikke får lov til å ta i museumsgjenstandene med hendene. Mange ting er så gamle at de kan bli skadet om vi tar for mye på dem. Hvis alle som besøker museene skulle ta og føle på tingene som er utstilt vil de bli ødelagt. Derfor er det regler for hva man kan ta på og hva man ikke kan ta på i museene. Har du lyst til å se det lille, vakre hjertet må du ta turen til Larvik Museum og se utstillingen «Grenseløst». Dessverre kan vi ikke love dere lukten av den stinkende parfymen. Den er forduftet for mange, mange år siden.

Illustrasjon: Hans Jørgen Sandnes