Bildet viser en illustrasjon av en rosa elefant med rødt ballerinaskjørt og en håndvifte.

Håndviften av silke og bein

Håndviften som er utstilt på Larvik Museum er vakker og skjør. Den ligger i glassmonter slik at den ikke skal bli ødelagt av nysgjerrige hender. En håndvifte ble brukt til avkjøling når det var for varmt.

I antikken brukte Grekerne og romerne vifter. Da var viftene laget av store palmeblader eller strutsefjær festet på langt skaft, og de finere menneskene som trengte å bli avkjølt hadde tjenere som viftet på dem der de satt.

Håndviften som dere ser her er laget av silke, og viftespilene som silkestoffet er festet på er laget av elfenben eller hvalben. Du ble kanskje overrasket over at det er brukt bein, men det er ikke rart. I gamle dager var ikke plast oppfunnet. Derfor ble elfenben, som er støttennene til elefanter, og hvalbein, som egentlig er hvalskjellet, brukt når de trengte hardt og slitesterkt materiale.

Visste du at silke faktisk er laget av silketråder, og at det er larver som spinner tråden? De kalles silkelarver. Med andre ord står et stort dyr og et lite dyr bak materialet til viften. Men de fine blomstene og de to fuglene har blitt malt av en dyktig menneskehånd.

Vi har ingen opplysninger om denne vakre håndviften, den har blitt gitt til museet for mange år siden. Hvem som har eid den og hvor den kommer fra kan ingen svare oss på.

Håndvifter brukes ikke mye lenger. I Spania selges håndvifter i alle prisklasser som suvenir. Har du en håndvifte? Eller hva bruker du for å bli avkjølt på varme dager?

Håndviften er laget av silke, og viftespilene som silkestoffet er festet på er laget av elfenben eller hvalbein!
Illustrasjon: Hans Jørgen Sandnes, Sandnes Media.