Månedens bilde i august 2018

Månedens bilde i august viste seg å være et lite mysterium – som vi heldigvis løste.

Bare et anonymt skipsportrett – eller?

«Maleri av fullrigger som tørker seil, ser ut til at være sydlandshavn. Malernavn finnes ikke.»

Slik lyder teksten på et gammelt registreringskort for et skipsportrett i Foreningen Larvik Sjøfartsmuseums samlinger. Bildet mangler signatur og skipets navn er ikke å finne i bildet.  Med andre ord bare et av flere ukjente skipsportrett. Eller er det ikke slik?

En henvendelse

For noen uker siden fikk vi en e-post fra pensjonert historiker og arkivar Kjell Knudsen, som viste til et skipsportrett han hadde funnet på Digitalt Museum. Han kjente igjen havnen og bakgrunnen på bildet, og tok kontakt med oss for å få flest mulige opplysninger om bildet.

Svaret vårt ble negativt. Dette bildet visste vi ingenting om utover det som var registrert på kortet. Men kanskje kunne Kjell Knudsen hjelpe oss i stedet, siden han kjente igjen havnen i bakgrunnen på bildet?

En familie av skipsportrettører

Få dager senere fikk vi en ny e-post med en fyldig rapport om havnebyen Cobh, tidligere Queenstown, nær Cork på Irland, og om familien Atkinson som livnærte seg som skipsportrettører.

Bildet viser soloppgang over Queenstown, og skipet som antagelig gjør seg klar for avgang. Byen i bakgrunnen beskrives som en viktoriansk ferieby, med stilelementer fra engelske sørkystbyer. Kanskje dette er grunnen til at Queenstown havn ble forvekslet med en sydlandshavn, slik det står oppført i registreringen.

I denne byen bodde tidligere sjømann og selvlært skipsportrettør Georg Mounsey Wheately Atkinson (1806–1884) og hans tre sønner, som også var marinemalere. Atkinson ble omtalt som en meget nøyaktig skipsportrettør, og småbåtene i motivet antyder at dette er malt rundt 1867 eller noen år før (1862, tallet påført nede i maleriets høyre hjørne, er et gammelt registreringsnummer). En indikasjon på at skipet kan være norsk, utover at det finnes i museets samling, er at det mangler signalflagg, noe Norge ikke begynte med før i 1868.

Takket være Digitalt Museum og en observant bruker fikk vi nye og relevante opplysninger om et av bildene i samlingen vår. Nå er det ikke lenger «bare» et anonymt skutebilde.

Bildet viser et maleri av en skute med seilene heist.
FOTO: Roger Berg/Larvik Museum (Digitalt Museum)