Bildet viser avduking av Oscar Wistings statue i 1939

Månedens bilde i august

Månedens bilde er et kornete avisbilde fra avdukingen av Oscar Wisting-statuen i Larvik.

Skulpturen av Oscar Wisting er laget av billedhugger Carl E. Paulsen, og ble høytidelig avduket 15. oktober 1939 på Storgata i vakent ruskevær. Mengder av mennesker trosset været, de kom med sine store paraplyer for å hylle vognmannsønnen fra Langestrand, som sammen med Roald Amundsen var første menn i verden på Sydpolen og Nordpolen.

Historien om Wisting er lang og spennende.

Et innholdsrikt liv – oppsummert

Vi kan prøve å oppsummere livet hans slik:

Wisting deltok som altmuligmann på ekspedisjonen til Sydpolen med «Fram» fra 1910 til 1912, og han var med i kjernegruppen som plantet det norske flagget på Sydpolen den 14. desember 1911.

Fra 1918-1925 var han førstestyrmann på «Maud» gjennom Nordøstpassasjen, og i 1926 var han med luftskipet «Norge» over Nordpolen.

I 1928 opplevde han stor sorg da Amundsen forsvant med det lille flyet «Latham». I fem uker deltok han på leteaksjonen, men Amundsen ble aldri funnet.

I 1930 utgav Wisting boka “16 år med Roald Amundsen: fra pol til pol”.

Den 5. desember 1936 sovnet Oscar inn i sin lugar på «Fram» på Frammuseet på Bygdøy.

Wisting for barn

Historien om Oscar Wisting er også spennende for dagens barn, men teksten på sokkelen er knapp; Sydpolen. Nordpolen. Maudferden, og må forklares. Syd- og Nordpolen vet de fleste barn hvor er, men hvordan kom han seg egentlig dit? Maudferden er ukjent, for hvem var Maud og hva er en ferd? Derfor vil det satses på utdypende formidling av Oscar blant høstens formidlingsopplegg ved Larvik Museum.

Skulptur og fortellinger

De to første ukene i september skal alle elevene i 10. klasse være med på formidlingsopplegget «Skulptur og fortellinger». Det er et obligatorisk formidlingsopplegg i programmet til Kulturskrinet i Larvik kommune. Elevene blir med på en byvandring som starter i Badeparken og ender i Herregården. På vandringen får elevene høre historien til skulpturer og minnesmerker i byen. På en time blir de kjent med Badeparkens historie, Carl Nesjars helårsfontene «Kloden», snublesteinene, 22. juli-minnesmerket på torget, Thor Heyerdal, kongeinskripsjonene – og til slutt Oscar Wisting.

SFO-tilbud i høstferien

I høstferien inviteres SFO-barn til Sjøfartsmuseet for et eget formidlingsopplegg med tittelen «Oscar, bestevennen og et skip i lufta».

Hotcakes

Nærmere jul reiser museumspedagogen (undertegnede) ut til skolene med formidlingsopplegget «Hotcakes i isen – pannekaker med polarhistorie.» Det vil handle om mat og mannskap om bord på «Fram». Elevene skal få en smakfull historietime som også innebærer å lage hotcakes på skolekjøkkenet.
Gjennom tre formidlingsopplegg vil flere hundre elever denne høsten bli kjent med historien til Oscar, Roald Amundsens modige kamerat og trofaste venn gjennom 16 år, og med dette oppfyller vi også ønsket om at Oscar Wisting ikke må bli glemt. Noe som ble presisert i talen av ordfører Oscar Andersen som avduket skulpturen på den regntunge oktoberdagen i 1939:

«….Når han nå står her på sin sokkel, så er det for at nålevende og kommende slekter skal kunne ha for øie det eksempel på mot, kraft, hengivenhet og energi som han var besjelet av og som han skal vedbli å stå for kommende generasjoner».

Av Marianne Sørensen

Kilder:

Alvestad, Bjørg, et al. 2018. «Spis, før maten blir kald». 2018
Archer, James Ronald. 1997. “Oscar Wisting (1871-1936) – Polarprofil fra Larvik”. I Larviks-Profilene, red. av LOMF.
Hansen, Jan Ingar. 2001. Oscar Wisting. Amundsens betrodde mann.
Hansen, Kjeld-Willy, Hansen, Svein Einar. 2006. Det står i bla’e.
Østlands-Posten. 16. oktober 1939.
Frammuseet. 2018. [oppsøkt aug. 2019) Tilgjengelig på: https://frammuseum.no/norsk