Bildet viser musikere og sangere i Larvik kirke

Månedens bilde i desember

Den tredje og fjerde juledag 1944 og tredje og fjerde nyttårsdag 1945 fikk Larviks befolkning muligheten til å være med på en stor konsertopplevelse i Larvik kirke. Gruppebildet av musikere og kor er blitt månedens bilde i desember, og samtidig den siste artikkelen i denne serien inntil videre.

Bachs juleoratorium

Over disse vinterdagene i krigens andre halvdel ble det framført deler av et mektig verk – intet mindre enn Johann Sebastian Bachs velkjente juleoratorium. Koret som sang var forløperen til det som noen måneder senere skulle bli Larvik Cæciliaforening. Mange dyktige sangere og musikere var med, den etter hvert velkjente kunstneren Carl Nesjar var en av dem, og det hele ble ledet av dirigent Ruth Lagesen. Dirigenten selv sitter i midten foran på gruppebildet, i ensfarget svart kjole.

“Fire kirkelyder brakt til forskrekkelse”

Å gjennomføre konserter under andre verdenskrig var ikke så lett, og for å få det hele til måtte konsertene annonseres som «musikkandakt». Ordet gikk likevel som løpeild til de interesserte, og kirken ble fylt til randen på alle de fire forestillingene. Men det var ikke bare det å arrangere konserter som var vanskelig, det var også ytre faktorer som kunne spille inn. I en av disse annonsene referert til over står det: «I tilfelle det skulde bli flyalarm til denne tid, og den er avblåst innen kl. 20, holdes musikkandakten, hvis ikke avlyses den». Heldigvis virker det som man unngikk flyalarmene akkurat disse dagene. Konsertene kunne avholdes og suksessen var et faktum.

At opplevelsen av å være med på disse konsertene var stor for deltakerne er det ingen tvil om. Det kommer tydelig fram av en takkeplakat tegnet av Carl Nesjar i etterkant. Her står det følgende: «Undertegnede deltakere i oratorie-koret vil med denne skrivelse foreløpig uttrykke sin aktelse og skrekkblandede beundring for dirigenten Ruth Lagesen hvis tryllestav slo vann av klippen og brakte fire kirkelyder til forskrekkelse.» Ingenting å si på begeistringen!

Larvik Cæciliaforening

Da juleoratoriet ble framført i Larvik kirke denne romjulen gikk koret under navnet oratoriekoret. Men noen måneder senere, 5. februar 1945, ble Larvik Cæciliaforening stiftet av Ruth Lagesen med sangerne fra oratoriekoret som grunnstamme i foreningen.  Det skulle bli et kor som fikk stor annerkjennelse for sine framføringer av kirkemusikk. Oppføringene skapte begeistring også utenfor hjemlige trakter, og etter en konsert i Frogner kirke i Oslo i 1946 kunne hovedstadsavisene melde om et kor og dirigent i toppform. Avisa Friheten skrev blant annet i sin anmeldelse: «Koret er meget dyktig og hører uten tvil med til landets beste. Ruth Lagesen har tydeligvis nedlagt et voldsomt arbeid for å kunne gjøre det til et så lydig redskap.» Ingen dårlig anmeldelse for hverken kor eller dirigent.

En kvinnelig pioner i norsk musikkliv

Ruth Lagesen, som bodde store deler av sitt liv i Larvik, skulle etter hvert bli en størrelse innen norsk musikkliv. Som Norges første kvinnelige orkesterdirigent ble hun en pioner for kvinnelige dirigenter i Norge, et yrke som har vært og fremdeles er sterkt mannsdominert. I utgangspunktet var hun pianist og debuterte i 1935, etter dette holdt hun konserter en rekke steder i Europa og USA. Før andre verdenskrig flyttet hun til Larvik, og bodde i perioden 1939 til 1948 hos Marie Treschow på Fritzøehus, som hun stiftet et nært vennskap med. I en nekrolog etter hennes død i 2005 skriver dirigenten Rolf Gupta at hun var langt forut for sin tid, ikke bare fordi hun var kvinne, men også det at hun hadde utdannelse innen direksjon fra både London og Paris, som ikke var alle norske dirigenter forunt.

Å sette i gang et så stort prosjekt som å framføre Bachs juleoratorium i en by uten et stort antall profesjonelle musikere, på tampen av andre verdenskrig da ressursene var små og med en kvinnelig dirigent, må ha krevd stort mot og pågangsvilje. Mye tyder på at Norges første kvinnelige orkesterdirigent, Ruth Lagesen, hadde nettopp det.

Fotografiet og plakaten er lånt av Christen Moe.

Kilder:

Håndskrevede inskripsjoner på fotografier og plakater lånt av Christen Moe

Eivind Berggrav: Marie Treschow: en livsskisse (1955).

Store norske leksikon: «Ruth Lagesen» https://snl.no/Ruth_Lagesen

Rolf Gupta: Ruth Lagesen nekrolog (2015). https://rolfgupta.wordpress.com/2015/06/14/ruth-lagesen-nekrolog/

Larvik Dagblad, 03.01.1945

Porsgrunns Dagblad, 27.12.1947