Bildet viser en kanonkule

Månedens bilde i februar

Museumspedagog Marianne Sørensen fikk et tilbud hun ikke kunne takke nei til: en kanonkule.

Kula i furua

Alle museumsgjenstander har et opphav, en historie og kan dukke opp de utroligste steder.

I november måned var jeg på vei til et møte i Tønsberg. Mobilen ringte, og siden jeg var passasjer tok jeg den.

«Hei du. Jeg ringer fra kommunen», sa stemmen. «Vi feller noen trær på Furumoa på Torstrand. Og vet du hva vi fant i det ene treet? Ei kanonkule! Har museet interesse av den kula?»

Jeg ropte ut et stort ja! Det er jo fantastisk gøy at en kanonkule som er flere hundre år gammel ser dagens lys en grå novemberdag i 2019! Jeg visste umiddelbart at det var en gjenstand som ville fenge alle barn, og at de ville gjøre store øyne når de fikk høre hvor kula ble funnet og i tillegg ville få lov til å holde kula. Ei kule som heller ikke ville risikere å bli ødelagt av nysgjerrige barnehender.

Passet inn i DKS-opplegg

Jeg sa til mannen at han hører fra oss. For den kula fortjener sin plass på Larvik Museum på Langestrand hvor vi holder til. Ved å få den vel plassert hos oss kommer den tilbake etter flere hundre års opphold i et furutre på Torstrand. Det er nemlig ikke utenkelig at den har blitt støpt på Fritzøe jernverk en gang på 1700-tallet.

Kula har blitt beundret av mange barn.  Så langt i år har i alt 461 barn i 2. klasse fått høre historien om kula i furua. Skoleelevene har besøkt museet i anledning et obligatorisk DKS-opplegg. Den kulturelle skolesekken er kunst- og kulturformidling til elever i den 10-årige grunnskole.

Kanonkule i godt selskap

Vi er veldig takknemlig for at kommunens folk som feller trær, graver i gater eller under andre oppdrag ringer oss når de kommer over ting fra fortiden. Våren 2017 ble det også funnet noen krukker i leirgods fra 1600-1700-tallet under graving i en gate på Torstrand. Nå står krukkene utstilt i Herregården, der de hører hjemme i en utstilling med tittelen «Det sanselige 1700-tallet».

Fysiske mål:

Vekt: 605 gr

Omkrets: Ca 17 cm