Månedens bilde i januar 2018

I juni 1938 var Larvik Bad fylt til trengsel. Larviks første skjønnhetskonkurranse skulle gå av stabelen og 18 unge jenter var påmeldt konkurransen om å bli Larviks Bøkeskogsprinsesse. Det skulle også kåres fire Bøketerner.

Etter en opplesning av dikteren Herman Wildenvey, ble jentene sluppet opp på podiet og fikk vise seg fram til kraftig applaus. Etter at juryen hadde sagt sin mening ble fem jenter plukket ut: Ebba Paulsen, Berna Christensen, Gerd Grimstad, Marie Sachnowitz og Anny Allum

Marie Sachnowitz

Marie Sachnowitz, som på bildet er nummer to fra høyre, ble født i 1919. Hun var født midt i en stor søskenflokk på åtte. Familien var jødisk og foreldrene hadde kommet til Norge fra Latvia og Russland tidlig på 1900-tallet.

Marie var svært musikalsk og hadde en nydelig sangstemme. Allerede som 15-åring sang hun med Larvik salongorkester. Da Fram idrettsforening i 1934 skulle få framført sin nye klubbsang for aller første gang, var det Marie som var vokalist under framføringen i Bøkeskogen. Senere ble hun med i broren Martin Sachnowitz’ jazzband Harmony Kings. Under en av konsertene skrev Østlandsposten:

«Den unge frk. Maria Sachnowitz sang refreng til flere schlagere. Det var et interessant bekjentskap. Hun er i besiddelse av en meget vakker stemme som lett smelter sammen i musikken. […] Frk. Sachnowitz måtte kunne drive det vidt i denne genre».

Sendt til Auschwitz

Men Marie fikk ikke muligheten til å drive det vidt innenfor jazzsjangeren. Den 26. november 1942 ble hun arrestert på hybelen sin på Lysaker. Samme dag ble andre jødiske kvinner og barn arrestert over hele landet. De jødiske mennene var arrestert en måned i forveien. Til sammen 529 norske jøder ble denne dagen fraktet til Akershuskaia i Oslo der skipet DS Donau var rekvirert for å frakte dem til Polen.

Om bord på båten ble menn og kvinner plassert i hver sitt lasterom. Folk ante ikke hva som ventet dem, og mange var redde. Det var i denne situasjonen Marie ba de tyske soldatene om å få komme opp på dekk og synge for fangene. Hun stilte seg opp på dekket og sang den kjente slageren Månestråle. Broren hennes Herman beskriver det på denne måten:

«Det kom som et sjokk av glede og som en åpenbaring av skjønnhet. Jeg hørte en stemme synge, en stemme jeg hadde kjent og elsket i alle år, en stemme vi alle hadde vært så stolte av når Marie sang for byens befolkning i Bøkeskogen hjemme i Larvik. Nå sto hun på øverste dekk og sang for et annet publikum, for fangene i lasterommene, men mest sang hun vel for far og oss guttene»

Etter noen dagers ferd kom DS Donau fram til havnebyen Szczecin, der det sto et ventende godstog. Godstoget ankom utryddelsesleiren Auschwitz om kvelden den 1. desember 1942. Marie ble drept i gasskammer samme kveld som hun kom fram.

Dette bildet, og Maries sterke historie, inspirerte Terje Svendsen fra Larviksbandet Dr. Nielsen til å skrive sangen Langreisa. Denne sangen ble lansert på Den internasjonale Holocaustdagen den 27. januar 2018. Du kan lese mer om sangen og høre den her.

Bøkeskogsprinsessen og hennes terner fotografert i juni 1938. Fra venstre: Ebba Paulsen, Berna Christensen, Gerd Grimstad, Marie Sachnowitz og Anny Allum. Foto: Fotograf Ludvigsen, Vestfoldmuseene IKS, avdeling Larvik